insuficient i regressiva democràcia polaca

Mapa elaborat per: Foreign Policy Research Institute sobre les eleccions Presidencials de Maig 2015El Govern nacionalista de Polònia està fent els últims passos per substituir la democràcia liberal per un sistema autòcrata. L’ofensiva contra la independència judicial, la separació de poders i l’imperi de la llei va continuar dimecres amb l’aprovació llampec pel Sejm ( Parlament), sense gairebé discussió, de dues lleis que suprimeixen l’autonomia del màxim òrgan d’autogovern del poder judicial (el Consell Superior de Justícia), sotmetent-lo al control del Govern, així com una altra que estén el control del Ministeri de Justícia als tribunals ordinaris. A partir d’ara, tots els seus presidents seran nomenats pel ministre i no elegits pels mateixos jutges.

Les dues lleis van ser aprovades amb els únics vots de Llei i Justícia, el partit conservador en el poder des del 2015, ignorant les protestes, objeccions i esmenes de tota l’oposició.

Segons tots els experts constitucionalistes, jutges, facultats de Dret i instàncies del poder judicial, inclòs el Tribunal Suprem, les dues lleis violen la Constitució polonesa que consagra l’autonomia del poder judicial i la separació de poders. Arguments en aquest sentit, repetits en el ple del Parlamentper diputats de l’oposició, van ser rebutjats amb ostentosa sorna i menyspreu pel grup nacionalista.

Des de la presa del Tribunal Constitucional pel Govern, ara controlat per jutges desconeguts però addictes al règim, no hi ha ja cap òrgan de control de la constitucionalitat de les lleis que proposi el Govern i voti sense badar boca la majoria parlamentària.

Per si fos poc, tot seguit Llei i Justícia va enviar al Sejm un projecte de llei que serviria de colofó a la instauració d’un sistema autòcrata. El Govern vol ara, violant altre cop la Constitució, el cessament immediat del Tribunal Suprem. Els noranta jutges, la flor i nata de l’estament judicial, passarien a la jubilació i els suplents serien nomenats pel Govern i la majoria parlamentària.

La nova andanada va aixecar ràpidament onades d’indignació i repudi en els mitjans independents. “És molt perillós i molt estúpid –va dir l’expresident Lech Walesa i líder llegendari del sindicat Solidarnosc–. Els jutjarem quan els arrabassem el poder”.

La presidenta del Tribunal Suprem, Malgorzata Gersdorf, va considerar que la reforma el converteix en “un tribunal del ministre de Justícia”. Gersdorf va
procedir a convocar amb urgència una assemblea de jutges del
Suprem.

També els cinc presidents del Tribunal Constitucional que ha tingut Polònia des de la caiguda del comunisme el 1989 van publicar una condemna conjunta: “Suposa l’aniquilació de la defensa de llibertats i drets. Sense un poder judicial independent no existeix un Estat de Dret”.

“Això és un cop”, sentenciava un dels més eminents experts en Dret constitucional, Marek Chmaj, i el president de l’associació nacional de jutges Iustitia, Krystian Markiewicz, denunciava un pas “sense precedents en democràcia que ens aproxima a la Turquia d’Erdogan”. “Pas a pas anem cap a un règim despòtic –afegia el portaveu del Consell Superior de Justícia, Waldemar Zurek–. Temo que això pugui con­duir a la nostra expulsió de la UE”.

Les condemnes europees no van trigar a arribar. El Partit Popular Europeu va acusar Varsòvia d’“ eliminar l’ Estat de Dret i la democràcia”, mentre que el Partit Socialdemòcrata advertia que “la UE no pot permetre que un Estat membre continuï violant descaradament els seus valors fonamentals” i va demanar que Polònia sigui un dels temes abordats en el pròxim Consell Europeu.

Tot i això, el règim nacionalista, dirigit amb mà de ferro pel president del partit i diputat ras Jaroslaw Kaczynski, fidel a la idea que qui guanya les eleccions ho pot fer tot, no pensa fer-se enrere ni davant les reiterades crítiques dins de Polònia, ni davant les formulades per la Comissió Europa o el Parlament Europeu.

“Nosaltres no anem enrere. Europa? Som nosaltres els qui assentem la llei a Polònia”, va afirmar el portaveu de Llei i Justícia Andrzej Matusiewicz.

14-VII-17, M. Stasinski, lavanguardia