les illes Fèroe votaran el 25 d’abril del 2018 per l’autodeterminació

Fèroe

Les illes Fèroe, arxipèlag autònom de Dinamarca a l’Atlàntic Nord, ha anunciat aquest dissabte l’organització d’un referèndum per votar una nova constitució el 25 d’abril del 2018 que els doni dret a l’autodeterminació.

“La Constitució de Fèroe definirà la nostra identitat com a nació i els nostres drets fonamentals i deures com a poble, fins i tot el dret a l’autodeterminació”, ha declarat en un comunicat el primer ministre Aksel Johannesen.

Aquest territori, que té uns 50.000 habitants, està situat entre Islàndia, Escòcia i Dinamarca. Va obtenir la seva autonomia el 1948, però els afers exteriors i la defensa segueixen sent dirigits pel govern danès. El projecte de Constitució preveu també “que el poble de Fèroe sigui consultat mitjançant referèndum sobre com aprofundir la independència o la integració davant Dinamarca”, ha precisat el cap de govern.

També serà consultat sobre “l’adhesió a organitzacions supranacionals, com la Unió Europea”, a la qual l’arxipèlag no pertany, malgrat Dinamarca en faci part. Aksel Johannesen encapçala un govern que inclou al seu propi partit, els socialdemòcrates, i altres dos, República (esquerra, independentista) i Progrés (liberal, independentista).

L’economia de l’arxipèlag és fortament dependent de la pesca, que representa el 95% de les exportacions, però també d’una subvenció anual de 650 milions de corones daneses (68 milions d’euros) atorgada pel govern danès.

El govern danès ha expressat el seu malestar per aquest projecte de nova constitució, però s’ha mostrat en tot moment disponible a negociar amb el govern de les Fèroe, com a govern democràtic que és no ha pensat a criminalitzar un cas polític i ha afirmat que si les Fèroe volen la independència el que han de fer és dir-ho de manera clara per poder-la negociar.