Espanya cañí -256: els fons per al Corredor Mediterrani els gasten a Madrid

> dossier Espanya cañí <

Pel Govern espanyol i per la UE el corredor mediterrani també és la connexió entre Algesires-Madrid- Saragossa. I per aquesta raó està legitimat desviar fons de l’ Estat i de Brussel·les per executar obres com el túnel Atocha-Chamartín –el tercer túnel ferroviari que travessa la capital espanyola– fins a Torrejón de Velasco o les connexions a Coslada i a l’ aeroport de Barajas.

Aquesta és la denúncia que ha fet el secretari Autonòmic, d’ Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori de la Generalitat Valenciana, Josep Vicent Boira. Una denúncia argumentada a partir de l’evidència que l’informe de la Comissió Europea titulat La defineix com a corredor mediterrani no només la connexió costanera ( Algesires- Múrcia- València-Barcelona) sinó també la connexió central fins a Saragossa i la seva posterior desviació a Barcelona.

A partir d’això, Josep Vicent Boira ha analitzat les inversions que està fent l’ Estat per millorar les infraestructures ferroviàries de la Comunitat de Madrid. I les seves conclusions són inquietants.

Perquè l’ Estat, “amb aquesta excusa”, segons Boira, està finançant amb els pressupostos generals i amb els ajuts europeus al corredor obres com la connexió Vicalvaro-San Fernando. A més de l’actuació del túnel Atocha-Chamartín, amb un pressupost estimat de 373 milions.

També la implementació del UIC –ample internacional– entre Madrid- Vicalvaro-Abro­ñigal, amb 500 milions de pressupost. I les connexions a Cos­lada i a l’ aeroport de Barajas, totes ubicades a la Comunitat de Madrid.

Josep Vicent Boira, que és geògraf, recorda que quan la UE va dissenyar els corredors europeus “vam estar satisfets, perquè es considerava el corredor per la costa mediterrània”.

Tot i això, afegeix, en la reunió que va fer a Rotterdam la UE el 2016 per perfilar els corredors “ja em va semblar inquietant que es qualifiqués de corredor mediterrani la connexió central des d’ Algesires”. El professor no té cap dubte que aquest “disseny” dels corredors va ser condicionat per la decisió d’ Espanya. De tal manera que l’eix ferroviari que ha d’unir Algesires amb Ucraïna –a manera d’eix ferroviari transeuropeu– per facilitar el transport de mercaderies procedents dels ports mediterranis espanyols inclou també la ciutat de Madrid en el seu recorregut.

“Dins de les actuacions que es presenten per als pròxims anys al corredor mediterrani rela­cionades amb Madrid apareixen actuacions difícilment justifi­cables com a mediterrànies”, afegeix.

El professor valora que “destinar diners a Madrid és legal, però no racional ni lleial amb la resta del corredor mediterrani”. I recorda les urgències d’una via promesa per l’Executiu de Mariano Rajoy per al 2015 i que encara no se sap quan quedarà enllestida. “ Necessitem tram de via única i ample europeu, tenim la incògnita de què passarà amb el tram ferroviari Castelló-Tarragona i amb les connexions amb els principals ports de la Mediterrània ara desconnectats, com el de València”.

11-II-17, S. Enguix, lavanguardia