Casale Monferrato, el Txernòbil italià

El tribunal de Torí va dictar ahir una sentència de rellevància històrica en l'àmbit dels delictes contra el medi ambient i contra la seguretat laboral. Dos exresponsables de la multinacional suïssa Eternit a Itàlia van ser condemnats a 16 anys de presó per les més de dues mil morts per la manipulació d'amiant (o asbesto) entre treballadors de dues factories de fibrociment i en la població circumdant.

La fallada judicial va ser acollit amb gran emoció per centenars d'afectats i familiars que es van desplaçar en autocars a la capital piemontesa. L'exemplar sentència suposa almenys una compensació moral després de decennis de lluita ciutadana perquè fos castigada aquesta matança silenciosa, lenta i implacable causada per les fibres d'amiant.

Els dos reus, el milionari suís Stephan Schmidheiny, de 64 anys, i el baró belga Louis de Cartier de Marchienne, de 90, no van acudir al judici. Van ser condemnats en rebel·lia. Se'ls va considerar culpables d'haver permès que operessin les fàbriques italianes de Eternit sabent que la manipulació de l'amiant podia produir greus formes de càncer, com el mesotelioma. En el judici s'ha pogut provar que els dos executius eren ja coneixedors, en els anys setanta, de l'evidència científica sobre l'efecte letal de la inhalació de fibres d'amiant. No obstant això, per motius empresarials, ho van ocultar i van continuar la producció d'un material que, durant anys, es va usar profusament -en teulades, sòls, rajoles, revestiments i elements de construcció- per la seva resistència i durabilitat.

En el cas de Casale Monferrato, els sistemes de ventilació de la fàbrica van fer que les mortíferes póls s'escampessin per tota la ciutat. Es calcula que només a Casale Monferrato, definida en ocasions com un Txernòbil italià, s'expliquen ja 1.800 morts com a conseqüència de la factoria de Eternit. Persones que ara tenen 50 anys descobreixen que estan malalts per haver jugat entre residus d'amiant quan eren nens.

Les condemnes es van dictar pels delictes comesos en dues factories. Es van declarar prescrits els delictes en altres dos, en Emilia Romaña i a Campània. Si se sumen totes les víctimes, els morts arriben a gairebé tres mil. Les quatre fàbriques van ser ja tancades.

A les penes de presó es van sumar indemnitzacions multimilionàries: 30.000 euros per als familiars directes dels morts, 35.000 euros per als malalts, 15 milions d'euros a l'Institut Nacional d'Accidents del Treball, 4 milions a l'Ajuntament de Cavagnolo i 25 milions al de Casale Monferrato.

Malgrat la letalidad provada de l'amiant, encara s'usa en molts països, sobretot en els emergents, amb Xina i Índia al capdavant. A Torí van acudir delegats d'associacions de víctimes de tot el món, convençuts que la sentència italiana és una fita que marcarà un abans i un després en la seva causa.

14-II-12, I. Val, lavanguardia