Espanya cañí -245: l’aglà mossegada, o de com és l’empreneduria de la Marca España
> dossier Espanya cañí <
La urgència per trobar un Steve Jobs a l'espanyola ha jugat una mala passada. Poc després que un important mitjà digital publiqués un llarg reportatge sobre Zetta, una empresa establerta a la localitat extremenya de Zafra que era capaç de competir amb les grans companyies de fabricació de telèfons mòbils, s'ha descobert que tot era un frau.
El novembre del 2015 el president extremeny, Guillermo Fernández Vara, va rebre a la seu de la Junta Bojun Cui, Unai Nieto i Manuel Muñoz, tres dels socis de Zetta, a qui va distingir com a grans emprenedors extremenys. Gairebé un any abans havien llançat el Zetta Conquistador, un smartphone de 5,5 polzades de pantalla, totalment espanyol, amb un preu de llançament que amb prou feines superava els 100 euros, tot i que posteriorment arribaria a vendre's per 236 euros. En tot cas, un terminal amb preu molt inferior als de la competència.
Amb només vuit treballadors Zetta es vantava de vendre telèfons amb un disseny i unes prestacions superiors a l'iPhone d'Apple. Unai Nieto, un jove de 31 anys que es va convertir en la seva imatge de cara al públic, presumia de tenir més capacitat de treball que Jobs: "Sóc el constructor del software i també atenc per telèfon els meus clients. És impensable que al seu dia Steve Jobs atengués una trucada". Tal era la seva obsessió amb Jobs que el logotip de Zetta és una gla mossegada, còpia de la poma d'Apple.
Amb vuit treballadors Zetta es vantava de fer mòbils amb disseny i prestacions superiors a l'iPhone
Però la seva pròpia ambició els ha jugat una mala passada. Tot just donar-se a conèixer-se la història al gran públic aquest cap de setmana, van sorgir les veus que alertaven del frau. Els Zetta en realitat són smartphones construïts per la marca xinesa Xiaomi, model Redmi 2 (4,7 polzades) o Redmi Note 2 (5,5 polzades), als quals es tapa el logotip original amb l'adhesiu de la gla. Els telèfons costen entre 90 i 150 euros a la Xina, però Zetta els venia entre 185 i 275 després de posar-los l'adhesiu. Les característiques que anuncien no s'ajusten a la realitat i utilitzen el sistema operatiu de codi obert CyanogenMod, una variació de l'Android que no es pot utilitzar en telèfons destinats a la venda.
Al web de Zetta, que no va funcionar durant unes quantes hores després de saber-se l'escàndol, asseguren que el seu principal objectiu és "assignar a cadascun dels nostres terminals una identitat clara que faci que cadascun dels nostres clients i usuaris sentin passió pel nostre producte, que rebin aquella sensació de pertinença a una comunitat diferent, una comunitat lliure, fresca i natural, amb una ment més oberta".
El negoci es va fundar el març del 2014, pocs mesos abans del llançament del primer Zetta Conquistador, i avui dia encara no ha presentat el resultat dels seus comptes al Registre Mercantil. L'associació de consumidors Facua, amb seu central a Sevilla, revelava ahir que qui està al darrere de Zetta és Movishark Europa, el domicili social del qual no és a Zafra, sinó al barri madrileny de Vallecas. El seu objecte social és el "comerç de la fotografia i la comercialització, compra, venda, reparació, importació i exportació de productes d'electrònica i acústica, àudio, vídeo, regal, joguines, bijuteria, encenedors, quadres, marcs...".
El propietari de Movishark és Bojun Cui, un dels emprenedors de Zafra, conegut a l'Oficina de Patents perquè ja havia intentat registrar marques com AliExpress, propietat de l'Alibaba xinès, i MiZetta, en el logotip del qual pretenia reproduir el de Xiaomi, la paraula Mi en blanc sobre un requadre taronja.
18-X-16, A.S. Ruiz, lavanguardia