altres formats de/per a "fer política"

Resultat d'imatges de moreunited

Paddy Ashdown, exlíder libdem, ha fundat un moviment polític (insisteix molt que no es tracta d'un partit) anomenat Més Units, que no presentarà els seus propis candidats a les eleccions, sinó que donarà suport a aquells que més s'aproximin als seus cinc principis fundacionals: 1) una economia de mercat justa i eficient que inverteixi en els serveis públics i combati les diferències entre rics i pobres; 2) una democràcia moderna amb el poder centrat en els ciutadans i no en la classe política; 3) protecció del medi ambient i mesures contra el canvi climàtic; 4) una societat oberta i tolerant que estimuli la diversitat en totes les seves formes, i 5) un Regne Unit que obri els braços a la immigració, la cooperació internacional i a "una estreta relació amb la UE".

Aquesta última frase és la qüestió, perquè Més Units (que ja té 20.000 seguidors i pensa recórrer al micromecenatge com a mitjà de finançament) no fixa un segon referèndum sobre el Brexit entre els seus grans objectius, tot i que després, a la lletra petita, parli d'"una campanya pel retorn de la Gran Bretanya a la UE com a membre de ple dret". Es tracta de no foragitar d'entrada ningú, ni tan sols els brexistes light, que n'hi ha molts. I que l'europeisme no entri en conflicte amb el segon principi fundacional, el que diu que els ciutadans tinguin les regnes del poder. Qüestionar el resultat del referèndum, almenys tan aviat, podria semblar una contradicció.

Realment, Més Units és una start-up política o una tapadora dels libdems? Aquest és un dels grans debats del moment a Londres, juntament amb el futur del Brexit i la desintegració del partit laborista. Quan s'autodefineix com un moviment "obert i tolerant, per impulsar candidats progressistes i moderats que creuen un nou centre de gravetat", fa l'efecte que es tracta més de la tapadora. Però quan suggereix una coalició de liberals, verds i laboristes proeuropeus i desil·lusionats per neutralitzar els tories, realment sembla una cosa innovadora.

25-IX-16, R. Ramos, lavanguardia