quines condicions per a la (forçada) "solidaritat entre regions"?
Baviera té una història particular perquè és l'únic estat federat que, en els seixanta anys d'història de la República Federal, va passar de ser receptor a donant: va rebre primer l'equivalent a 9.000 milions d'euros, per donar més tard fins a gairebé 40.000 milions. Però en el 2011 ha estat el gran contribuent a la solidaritat: ha pagat 3.660 milions, la meitat del total del fons de compensació federal.
L'estat (land) de Baviera, primer contribuent al fons de compensació entre estats federats alemanys, diu que l'actual sistema d'anivellació intern no funciona i demana "un nou pacte fiscal". L'actual contribució, "no ajuda a les regions febles", però "afebleix a les fortes", assenyala el ministre de Finances bavarès, Markus Söder. "No només necessitem un pacte fiscal a Europa, sinó també pels länder", diu.
La declaració del ministre bavarès expressa el malestar dels estats alemanys que més contribueixen al fons de compensació. Baviera, Baden-Württemberg i Hesse, amb capitals en Munich, Stuttgart i Frankfurt, volen reformar el sistema, i amenacen amb una nova querella davant el Tribunal Constitucional si les negociacions sobre aquest tema no prosperessin. Ressusciten així un tema que torna crònicament al debat alemany: el malestar dels pocs territoris més rics del país per subsidiar als molts que no són tan pròspers.
La Constitució alemanya estableix en el seu article 107 l'objectiu de la compensació financera entre estats federats com "l'apropiada anivellació de la seva diferent potència financera".
En el 2010 els länder van transferir 7.000 milions d'euros en concepte de "anivellació financera territorial". Les donacions provenien de Baviera (3.500 milions), Hesse (1.700 milions) i Baden-Württemberg (1.700 milions). La pròspera ciutat estat d'Hamburg va aportar també 62 milions. El resultat és un mapa de quatre que paguen a dotze: tres regions del sud, molt pròsperes i algunes d'elles gairebé amb veritable plena ocupació, més Hamburg, subsidiando a dotze regions receptores (länder i ciutats estat), totes elles situades en la part septentrional del país.
El bloc dels receptors no és homogeni. Hi ha en ell una clara divisió Aquest/ Oest. Els länder occidentals solen ser receptors moderats o molt poc subvencionats. Els cinc länder orientals, corresponents a l'antiga RDA, són molt receptors. Capítol a part d'aquesta última categoria és la ciutat estat de Berlín, receptora de gairebé la meitat de les transferències, i la seva homòloga de Bremen.
Berlín va ser acusada el dijous d'haver-se convertit a la "capital del sistema de compensacions" pel ministre de finances de Hesse, Thomas Schäfer. La capital federal va rebre 3.000 milions dels 7.300 que es van repartir l'any passat en tot el país en concepte d'anivellació entre estats federals, i és objecte d'una malvolença i unes acusacions d'indolència, no gaire diferents a les quals reben els països del sud en el debat populista alemany sobre la eurocrisis.
Baviera, que en el 2011 ha pagat 3.660 milions, la meitat del total del fons de compensació federal, està que trina. "Ja està bé!, hem superat el límit", exclama Söder.
Baviera i Hesse volen limitar la subvenció a Berlín i que el govern federal s'impliqui més a cobrir els forats de la capital, on un 20% de la població rep subsidis socials, més del doble de la mitjana alemanya, que ronda el 8%. També volen més competències regionals en política fiscal, per exemple en l'impost de successions. Si les negociacions sobre aquests aspectes no aconseguissin resultat, els tres principals donants es plantegen apel·lar al Constitucional contra sistema, abans que aquest sigui revisat, com li toca, en el 2019. Aquest és un escenari que ja es va viure en 1999 quan el tribunal va donar pas a una reforma que al final no va alterar la situació fonamental d'uns pocs donants i molts receptors.
A Baviera el principal partidari d'anar al Constitucional és el soci liberal (FDP) de la coalició, però el president bavarès, el socialcristiano Horst Seehofer, s'ha posat la fi de març com a termini per actuar judicialment si no hi ha resposta. Els liberals alemanys afavoreixen el concepte de "federalisme competitiu", en el qual es premia l'eficiència econòmica de les regions, contra el "federalisme cooperatiu" imperant al país, del que critiquen que els subsidis resten incentius per espavilar-se a les regions que els reben.
Els socialdemòcrates responen a aquesta pressió dient que es posa en qüestió el principi de solidaritat federal...
Alemanya federal ha entrat en un procés que pot acabar en el Tribunal Constitucional per la solidaritat fiscal entre els estats (länder). Baviera - que transfereix gairebé la meitat dels 7.300 milions d'euros amb que els tres estats més rics subsidian anualment a la resta dels federats-ha posat com a límit el final de març per revisar els comptes en un nou pacte fiscal. En cas contrari, amenaça amb acudir a l'Alt Tribunal, demanda a la qual podrien sumar-se els länder de Hesse i Baden-Württemberg, que són, juntament amb la ciutat Estat d'Hamburg, els que aporten finançament a la resta dels estats.
No és la primera vegada que ocorre. En 1999, pressionat l'Estat federal pels länder donants, es va aprovar una tímida reforma del fons de compensació territorial que amb prou feines va tenir efecte. Ara, en plena crisi financera i econòmica, la qüestió dels desequilibris regionals ha saltat de nou a la palestra amb l'argument principal, segons les autoritats bavareses, que els subsidis interterritorials no només no resolen les diferències econòmiques, sinó que les consoliden, amb el correlat que les regions més riques perden competitivitat i s'afebleixen. La qüestió que es planteja és si ha de posar-se un límit a la solidaritat i com aquesta pot ser més eficient. Una polèmica que existeix en altres països europeus, com Espanya i Itàlia.
La necessitat de revisar els fons de compensació territorials comença a ser un clam a Europa, especialment ara que la crisi econòmica i financera ha posat a tots contra les cordes. Quan la solidaritat interterritorial es converteix en un coll d'ampolla per a les regions més pròsperes, l'amenaça d'un col·lapse obliga a replantejar-se les transferències de capital. Els subsidis poden arribar a suposar un fre a les iniciatives per al desenvolupament de les regions menys pròsperes, la qual cosa amenaça el conjunt en convertir-se en un procés empobrecedor. Un llucet que es mossega la cua i que cal resoldre al més aviat possible.
Munich, Sttutgart i Frankfurt a Alemanya, com Catalunya a Espanya, reclamen un nou pacte fiscal. Ja no es tracta del tantes vegades portat i portat egoisme de les regions més riques i pròsperes, sinó que les màquines que tiren de la resta de les regions menys desenvolupades no perdin manxa. Per a això és necessari posar un límit a la solidaritat, tant en la quantitat de recursos transferida com en el temps. Però existeixen moltes resistències a això. En el cas de Catalunya, la sentència del Constitucional de juny del 2010 va declarar inconstitucional i, per tant, nul l'incís 3 de l'article 206 que posava el límit de la solidaritat en un factor clau: "Sempre que (les comunitats receptores) duguin a terme un esforç fiscal també similar", la qual cosa pot significar una carpetada a la igualtat fiscal i, per tant, a la competència.
Des d'aquesta columna editorial s'ha defensat sempre la solidaritat entre regions, però també la necessitat de revisar-la a mesura que els desequilibris es van anivellant, amb l'objectiu que les més pròsperes no acabin ofegades per uns dèficit fiscals que acaben per resultar massa onerosos. Això és el que ha ocorregut en la Unió Europea amb els Fons Europeus de Desenvolupament Regional (Feder) i els Fons de Cohesió en els quals Espanya ha deixat progressivament de ser un país clarament receptor després d'haver-se beneficiat llargament d'ells...
Alemanya és un país en el qual tres pròspers estats (o länder) del sud més la ciutat d'Hamburg financen a dotze estats menys pròspers del nord i l'est.
La magnitud del desequilibri no és molt diferent de l'espanyola: sobre una mitjana de 100, el land alemany més pobre, Mecklenburg-Pomerania, té un PIB per càpita del 71%, mentre que el territori més ric, la ciutat Estat d'Hamburg, ho té del 162%. Per fer-se una idea a Espanya la relació entre la regió més pobra i la més rica és del 70% enfront del 132%.
En total, cinc dels setze estats superen la mitjana federal d'ingressos, que és de 30.000 euros anuals per càpita. Es tracta de les ciutats Estat d'Hamburg (49.600 euros) i Bremen (42.000), i dels estats de Hesse (37.100 euros), Baviera (35.300) i Baden-Württemberg (33.600).
Entre els més pobres, per contra, figuren els cinc estats de l'antiga Alemanya de l'Est, que oscil·len entre els 23.000 i els 21.000 euros de PIB per càpita.
Com en qualsevol Estat, aquest desequilibri intenta pal·liar-se amb mecanismes solidaris de compensació. Els defectes objectius d'aquests mecanismes, units a l'ona de darwinisme social i egoisme que travessa Europa, avivada per la crisi, generen tensions. A Alemanya els estats que més paguen estan plantejant la necessitat d'un nou pacte fiscal: replantejar el sistema en un sentit de més competències i correctius.
El sistema alemany de compensació territorial és complex, fins a para els experts. Té un vector vertical en el qual els anomenats impostos comuns (societats, IVA, IRPF) es reparteixen entre el centre, els estats i els municipis (amb el gruix 42% de l'IRPF, 54% de l'IVA i el 50% de l'impost de societats per al centre). I un altre vector horitzontal en el qual els ingressos es reparteixen en benefici d'els qui estan per sota de la mitjana nacional.
Alexander Ebertz, del IFO Institut de Munich, diu que el sistema "reflecteix un fort vincle solidari entre els estats". No obstant això, "l'anivellació total ens porta a una situació problemàtica des del punt de vista de l'incentiu, perquè per rebre diners, un land no ha de realitzar cap esforç".
La crítica dels governs reticents que apunta al fet que el sistema recompensa el mal rendiment "és sens dubte polèmica, però no del tot falsa", puntualitza Ebertz. Entre els problemes que aquest expert assenyala, figura el "cafè per tots" que l'actual sistema consagra, malgrat les diferències de població, grandària i estructura econòmica existents entre els diferents estats i ciutats Estat. "Ficar aquesta heterogeneïtat en un mateix compte és complicat", diu Ebertz.
Simon Vesen, expert del Ministeri de Finances de Baden-Württemberg, a Stuttgart, creu que quan l'actual sistema caduqui en el 2019, caldrà introduir "canvis fonamentals" i que exigeixen una "reforma profunda". En matèria d'anivellació el més important que cal canviar és una situació "en la qual, tant els donants com els receptors, manquen d'estímuls per enfortir la seva pròpia recaptació" coincideix...
Angela Merkel, que està regant Europa d'austeritat sense que li creixin les flors, comença a ser regada pels seus propis companys de coalició: si ella diu que els alemanys no han de pagar per la suposada migdiada dels grecs, els bavaresos diuen que no volen pagar la migdiada de Berlín. En l'Europa de l'austeritat, el debat ha arribat als fons de compensació interalemanes.
"A Europa s'està establint un mecanisme de sancions pel qual els països deficitaris hauran de veure-les-hi amb multes", explica Markus Söder, ministre de Finances de Baviera.
Alemanya hauria de fer alguna cosa semblat de portes endins. "Si Grècia, Portugal i Itàlia han de fer esforços, també haurien de fer-los Renania-Palatinado, Bremen i Berlín", diu.
"Hem d'orientar-nos a Europa, estic segur que la canceller no s'oposarà a aplicar a Alemanya un sistema que ja ha impulsat amb tot el seu poder a Europa", diu el secretari d'Estat bavarès per a Economia i Infraestructures, Martin Zeil.
La reivindicació es refereix al sistema anomenat Länderfinanzausgleich (els fons d'anivellació entre estats federats), amb els quals els länder més rics compensen als menys pròspers. Baviera és el que més paga: 3.491 milions dels gairebé 7.000 milions que van passar dels rics als pobres en el 2011. Per primera vegada, pràcticament la meitat de tots els fons d'aquesta anivellació.
Zeil diu que de cada mil euros que el seu govern recapta de l'IRPF, gràcies a la seva bona administració, Baviera es queda només 140. Els 860 restants es van als "estats malgastadores". I Berlín és el principal d'ells: 3.000 milions d'aquesta transferència compensatòria són per a la capital, on un de cada quatre habitants rep subsidis socials.
A Berlín el senador de Finances, Ulrich Nussbaum, respon que Baviera va ser trenta anys receptora de fons de compensació abans de ser donant i que, "hi ha motius històrics que expliquen que Berlín no s'hagi desenvolupat tan ben com uns altres".
"Com més reeixits som, més hem de pagar, és com un càstig i el contrari de la solidaritat", diu el ministre Söder, un home curiós, molt en línia amb l'Europa que apunta: mà dura amb els immigrants, partidari que es canti l'himne alemany cada matí a les escoles, gens de vels i sí al crucifix a les aules, conrear el patriotisme i l'empremta cristianooccidental d'Europa, així com les "virtuts alemanyes": disciplina i puntualitat.
El berlinès i receptor Nussbaum acusa a Söder de populisme electoralista: el discurs s'explica per les eleccions regionals bavareses de 2013 i apunta que a Baviera la mobilització contra la capital prussiana sempre ha funcionat per unir les hosts.
Però no és només Baviera, també Hesse i Baden-Württemberg, els altres dos grans motors econòmics d'Alemanya, i els majors donants, volen establir la disciplina europea en les transferències internes.
"Cap pagament als länder que incompleixin la regla d'or,o que ja ara apunten cap a un incompliment de l'endeutament zero en el 2020", assenyala un document intern de la CSU bavaresa. També es coqueteja amb un nou plet davant el Tribunal Constitucional. Els estats alemanys tenen autonomia fiscal, però solament en l'administració de les seves despeses. En ingressos pràcticament només tenen autonomia sobre el seu endeutament. En el 2020 la celebri Schuldenbremse (el topall d'endeutament) acabarà fins a amb aquesta possibilitat...
Baviera és una potència alemanya on tradició i modernitat, conservadorisme cultural, innovació científica i alta tecnologia, coexisteixen en una convivència que recorda a la de Japó. Un esdeveniment social en una petita ciutat bavaresa, amb la gent abillada amb vestits tradicionals, bevent cervesa i parlant dialecte, pot traslladar a l'observador a un atàvic i provinciano univers d'inusitat casticismo.
Serà llavors el moment de recordar que aquest territori de dotze milions d'habitants i 70.000 quilòmetres quadrats, més o menys el doble en territori i població de Catalunya, és capdavanter en sectors com l'automoció, telecomunicacions o la indústria armamentística - de la qual Alemanya és tercer exportador mundial-i pàtria, o seu principal, d'empreses com a BMW, MAN i Krauss-Maffei, entre moltes unes altres, o caserna general administratiu de la societat Max-Planck, la més coneguda institució investigadora d'Alemanya, amb 17 premis Nobel en el seu haver-hi des de 1948.
Entre els pols austríac i prussià, Baviera és el segon land més catòlic d'Alemanya (55%), després del Sarre, i, sens dubte, el més nacional d'ells. La seva dinastia reinante, els Wittelsbach, es va mantenir fins a 1918. En la disputa entre Àustria i Prússia que va decidir qui seria la matriu estatal d'Alemanya - la guerra de 1866-,Baviera es va alinear amb Àustria, però quan Bismarck va tancar la seva unificació, el país va mantenir drets com el de disposar del seu propi exèrcit, ferrocarril i servei de correus. Aquest particularisme es manté avui en el polític, amb múltiples manifestacions, que inclouen un partit propi i hegemònic, la Unió Social Cristiana (CSU). coaligado amb els democristianos de la resta del país, i una particular sensibilitat cap a la cessió de sobirania, tant a nivell federal com a europeu.
La CSU és el partit de Baviera. Porta governant pràcticament des de 1946, més de sis dècades com a partit més votat - excepte en 1950, quan el SPD li va superar per sis desenes-i amb 46 anys seguits en condicions de majoria absoluta. La seva pèrdua, en les eleccions del 2008, quan va obtenir el 43% dels vots i va obligar a formar govern en coalició amb els liberals, es va viure com a crisis. També aquí la situació recorda a Japó, amb el seu etern domini del Partit Liberal Democràtic des de la postguerra.
La potència industrial i tecnològica bavaresa és més recent que la japonesa, que abans de la guerra va animar una agressiva expansió imperial. Baviera era un país tradicionalment agrari que va conèixer un fort canvi estructural després de la Segona Guerra Mundial, quan no era donant sinó receptor de fons de compensació. Com Japó, que va rebre després del desastre militar els fluxos migratoris de la colonització imperial a Corea i altres zones, Baviera va rebre l'aportació d'al voltant de dos milions d'alemanys dramàticament expulsats de l'Est, sobretot dels Sudetes, en l'antiga Checoslovaquía, els qui amb el seu esforç i tenacitat van contribuir en gran mesura a aixecar el país.
6/9-II-12, lavanguardia