Serguei Lavrov: Suècia dins l’OTAN és un canviament geopolític al qual Rússia respondrà

El ministre d’Exteriors rus, Serguei Lavrov, ha afirmat que Suècia és un país neutral per a Rússia però que si Estocolm decideix unir-se a l’OTAN, Moscou “es veurà obligat a respondre de manera tècnica-militar” a aquest canvi geopolític. La declaració ha estat feta en una entrevista aquesta setmana al diari ‘Dagens Nyheter‘.

Lavrov ha explicat que Rússia no consideraria a Suècia com un país enemic fins i tot si Estocolm s’unís a l’aliança, però ha afegit que el Kremlin es veuria obligat a reaccionar a un canvi estratègic a la frontera septentrional russa: “Tenir al nord a un veí neutral és una cosa. I una altra molt diferent és quan aquest veí és membre de l’OTAN”.

El ministre ha subratllat que l’aliança atlàntica “proclama que el seu objectiu és contenir a Rússia, a la que percep com la seva principal amenaça”. Aquesta postura de l’organització cap a Moscou deixa clara la necessitat de prendre mesures adequades per a la seguretat del país.

“Pel que fa a Suècia: reafirmem el dret de cada país a decidir quin tipus de seguretat tria l’Estat en funció dels seus interessos nacionals”, va dir Lavrov i ha afegit que “potser el correcte seria demanar l’opinió del poble suec” sobre si desitja veure al seu país dins de l’OTAN.

El ministre va recordar el recent cas de Montenegro, el Govern no va consultar a la població després de ser convidat a ingressar en l’aliança atlàntica. “Però, què pot afegir Montenegro a l’OTAN en termes de seguretat?”, S’ha preguntat el cap de la diplomàcia russa.

“La resposta és simple”, va dir. “Ocupar tant espai geopolític com sigui possible, ‘assetjar’ als països que no estan d’acord amb l’OTAN, com Rússia i Sèrbia”, ha conclòs.

“El problema del terrorisme internacional és el centre d’atenció actualment, ja que ha arribat a una escala sense precedents dirigida contra tota la humanitat, en un desafiament sistemàtic per a l’ordre mundial”, aquest dimecres ha afirmat el ministre de Relacions Exteriors rus, durant la cinquena edició de la Conferència Internacional de Seguretat a Moscou.

En relació al tema de la seguretat a Europa, Lavrov concorda amb el president de la Comissió Europea, JeanClaude Juncker, pel que fa al paper de Rússia en la construcció d’un model de seguretat. “Sense Rússia és impossible la creació d’una arquitectura de seguretat fiable”, ha recalcat.

“Els responsables de l’OTAN i d’una sèrie de països europeus, especialment del Regne Unit, dels escandinaus, dels nostres veïns els Països Bàltics, de Polònia, Romania i altres països inflen fins a la histèria el mite de l’amenaça russa i el fet que planegem amenaçar amb armes nuclears a Suècia i als Països Bàltics”, va opinar el canceller de Rússia, Serguei Lavrov, a principis de febrer.

“És una guerra d’informació. Ho veiem i ho entenem”, però “no tenim intenció de respondre a la histèria amb histèria i tractem de fer-ho sol amb fets”, ha afegit el ministre rus.