quan el sàtrapa Erdogan aconsegueix silenciar el bufó alemany

Resultat d'imatges de Jan BöhmermannEl conflicte diplomàtic entre ­Alemanya i Turquia pel salvatge poema satíric d’un còmic alemany contra el president turc, Recep Tayyip Erdogan, ha situat la ­cancellera, Angela Merkel, en una incòmoda posició. La democris­tiana Merkel, atrapada entre la protesta d’Ankara –soci bàsic per frenar l’arribada de refugiats a ­Alemanya– i l’enuig de la ciutadania –reticent a acceptar que un mandatari estranger conegut pels seus atacs a la premsa arremeti contra un compatriota crític–, va decidir ahir autoritzar la justícia a investigar l’humorista, Jan ­Böhmermann, i a ­processar-lo si la justícia així ho ­estima finalment.

Aquesta autorització era un requisit, ja que el Govern turc havia sol·licitat oficialment l’obertura d’un procés invocant l’article 103 del Codi Penal alemany, que tipifica com a delicte “l’insult a òrgans o representants d’ Estats estrangers”, i preveu penes de fins a cinc anys de presó. Per activar aquest paràgraf ha d’existir una petició expressa per part de l’ Estat al·ludit, i l’ Executiu alemany hi ha de donar l’aquiescència.

Resultat d'imatges de Jan Böhmermann neo magazinAnkara va presentar la sol·licitud després de dies de tenses converses. El cas va esclatar el 31 de març passat, quan Jan Böhmermann va llegir un poema groller en el seu programa humorístic NeoMagazin Royale de la cadena pública ZDF, amb la intenció de mostrar la diferència entre una “crítica injuriosa” (així es va referir al seu poema) i una paròdia. Això passava perquè Turquia havia protestat per un altre vídeo crític d’una altra cadena. Amb la bandera turca i un retrat de l’al·ludit com a fons, Böhmemann va predicar d’Erdogan que li agrada “tirar-se les cabres i reprimir les minories”, i que “trepitja kurds i ataca cristians mentre mira porno infantil”, entre altres coses.

Ahir en roda de premsa a Berlín, Angela Merkel va admetre que en la coalició governamental de democristians (CDU i la bavaresa CSU) i socialdemòcrates (SPD) hi havia posicions diferentes. L’SPD no volia cedir a la demanda turca. A la reunió van participar tres ministres ( Exteriors, Justícia i Inte­rior) i la cancellera; els dos socialdemòcrates del quartet – Frank Walter Steinmeier, d’ Exteriors, i Heiko Maas, de Justícia– van votar en contra. “Davant la igualtat en els vots, la decisió final la va prendre la cancellera”, va revelar Steinmeier.

Sabedora del ressentiment que aixeca a Alemanya aquest cas –fins i tot entre els qui creuen que l’ac­tuació de Böhmermann va ser molt ofensiva–, Angela Merkel es va afanyar a apel·lar a la independència de la justícia i a la presumpció d’innocència. “En un Estat de dret, concedir una autorització per a un enjudiciament per aquest delicte particular no és una condemna a priori de les persones implicades, ni una decisió sobre els límits de les llibertats de l’art, la premsa i l’opinió”, va argumentar. Merkel va subratllar també que “els fiscals i els tribunals tindran l’última paraula”. La Fiscalia de Magúncia –capital del land de Renània-Palatinat, on la cadena ZDF té la seva seu– havia obert ja una indagació preliminar després de denúncies de diversos particulars.

Merkel va anunciar també que “el Govern considera que es pot prescindir de l’article 103”, i que, després dels tràmits legislatius pertinents, se suprimirà l’any 2018. Però, malgrat aquesta maniobra de consolació, les crítiques a l’aposta per donar l’autorització no es van fer esperar. “Crec que la decisió és incorrecta. Processar una sàtira per lesa majestat no encaixa en una democràcia moderna”, va tuitejar Thomas Oppermann, cap del grup parlamentari socialdemòcrata. La diputada Sahra Wagenknecht, de l’oposició de L’ Esquerra, va tuitejar que “Merkel se sotmet al dèspota turc Erdogan i sacrifica la llibertat de premsa a Alemanya”.

Alguns juristes creuen que, fins i tot si Böhmermann és processat en vista de l’article 103, l’afer se sal­darà amb una multa. En tot cas, el còmic haurà d’afrontar també la demanda per calúmnies interposada per Erdogan com a ciutadà particular, per a la qual el mandatari ha contractat un advocat de Munic.

En un tomb del calendari, ahir es va saber que Merkel viatjarà a Turquia el dia 23 amb president del Consell Europeu, Donald Tusk, en la línia de l’acord UE- Turquia ­sobre flux de migrants cap a Europa. Mentrestant, el còmic Jan Böhmermann, de 35 anys, continua ­sota protecció policial, i no ha produït nous continguts per al seu programa setmanal.

16-IV-16, M-P. López, lavanguardia