el cas Palme continua encallat al cap de 30 anys (però la fiscal és “optimista”)
La policia sueca es va mostrar ahir “optimista” sobre la resolució de l’assassinat del primer ministre socialdemòcrata Olof Palme, del qual es compleixen 30 anys diumenge, malgrat que no hi ha avenços en la investigació. “Sóc optimista. Però no és cap secret que no s’ha assenyalat ningú com a sospitós”, va dir la fiscal en una roda de premsa.
Més de 10.000 persones han estat interrogades i 133 han assegurat que són l’assassí. El cas ocupa 250 metres de prestatgeries a la comissaria central d’ Estocolm, amb 87.000 documents. El grup investigador, de sis membres, continua amb les indagacions sense data límit després que el 2010 el Parlament abolís el termini de 25 anys per a la prescripció.
L’inspector Hans Melander va admetre que les bales trobades estan en mal estat i que seria difícil relacionar-les amb l’arma utilitzada, si aparegués. La imatge d’un sospitós elaborada a partir de dades de testimonis i distribuïda després del crim és “possiblement errònia”, va dir Melander, que va demanar a la població que no aporti més informacions vinculades a aquesta imatge.
Palme va ser assassinat d’un tret a l’esquena un divendres a la nit quan sortia d’un cinema amb la seva dona, Lisbet. Anava sense escorta, a petició pròpia. Christer Pettersson, delinqüent comú, va ser condemnat el 1989 a cadena perpètua després de ser assenyalat en un reconeixement per la vídua. Però Pettersson, que va morir el 2005, va ser absolt en segona instància per falta de proves.
La investigació es va concentrar al principi en el Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK), pista que després va resultar que no tenia cap base sòlida. A causa de la projecció internacional de Palme, es va parlar també dels serveis secrets sud-africans, el Xile de Pinochet o fins i tot la CIA, sense descartar enemics interns com l’extrema dreta o un grup de militars o policies.
26-II-16, efe, lavanguardia