Països Baixos, el referèndum del 6 d’abril pot obrir una crisi política a Europa
El pròxim més d’abril el Govern holandès, que actualment té la presidència de torn de la UE, haurà d’enfrontar-se a un escull polític importantíssim, que segons el resultat farà trontollar les ja tocades estructures europees, el sis d’abril hi ha convocat un referèndum, consultiu, sobre l’acord de l’associació entre la Unió Europea amb Ucraïna.
La pregunta sotmesa a votació serà: “Està vostè a favor o en contra de la llei que aprova l’Acord d’Associació entre la Unió Europea i Ucraïna?” Una enquesta duta a terme entre el 18 i el 28 de desembre a la televisió pública EenVandaag va donar els següents resultats: a favor de l’acord de 13%, contra 51%. Els indecisos es divideixen entre el 13%, probablement favorable i 23 que estarien pel rebuig.
Com ja hem dit, el referèndum és consultiu, però és obvi que si a participar-hi fossin el mínim requerit del 30% dels votants o més, no tenir en compte el resultat seria una clara violació de la voluntat popular, tant és així que el “Partit Popular per la Llibertat i la Democràcia” com també els socialistes ja han anunciat que acceptaran com si fos vinculant la votació, sigui quin sigui el seu resultat.
La consulta té tots els elements per aconseguir una participació molt important, els seus promotors van reunir 427.000 firmes en sis setmanes. Hi ha una important mobilització a la xarxa, les firmes s’han recollit gràcies a l’impuls del web satíric GeenStijl.nl i el govern que ha de defensar el Si a l’acord Europeu amb Ucraïna té un índex baix de popularitat en aquest moment.
L’acord és vist per una part de la població holandesa com una altra acció anti-russa, i així ho va admetre ingènuament el cap de la Comissió Jean Claude Juncker, un resultat negatiu podria portar a “una crisi continental”, Rússia es cobraria “una fàcil victòria”, va advertir Juncker, president de la Comissió Europea, que va afegir: “Vull que els holandesos entenguin que la importància d’aquest tema va més enllà d’Holanda”.
Són sobretot els dos últims punts que atreuen l’atenció dels firmataris del referèndum, es van adonar dels milions d’euros que sortiran d’Europa per acabar a les arques de Kíev, sense cap contrapartida clara i amb el temor que aquest flux de diners segueixi augmentant amb una futura entrada dins la Unió. No està gents clar als països del nord d’Europa quines són les avantatges de posar-se a fer guerres comercials i jugar a estratègies militars amb un soci econòmic i energètic natural com és Rússia.
Holanda, igual que més d’una vintena d’Estats membres de la UE, ja ha aprovat l’acord al Parlament, la campanya de firmes ha provocat que s’hagi de realitzar el referèndum que pot de fet canviar una llei aprovada al Parlament, fet que provocaria una crisi europea considerant que l’acord necessita el vistiplau de tots els vint-i-vuit estats per entrar en vigor.