irreductible jacobinisme francès

L’Assemblea nacional francesa va tombar ahir la llei de llengües regionals proposada pel diputat Paul Molac, membre de la Unió Democràtica Bretona i inserit dins del grup parlamentari dels Verds.

La proposta de llei va ser derrotada per 14 vots contra 13, la llei només reclamava el foment de l’ensenyament en les llengües no oficials de l’estat, entre elles evidentment el català i que la presència d’aquests idiomes fos respectat als mitjans de comunicació i espais públics en general.

De fet el Parlament francès ja havia votat precedentment en contra d’un projecte de llei del govern que per procedir a signar la Carta Europea de les Llengües Regionals.

El procés de la votació d’ahir va ser un escàndol des d’una perspectiva de democràcia parlamentaria, la sessió va durar més de dues, discutits i debatuts els tres primers punts els favorables a la llei van guanyar 13 a 10, d’aquests fets els diputats socialistes i de l’oposició de dreta demanen una segona votació que sigui amb vot públic i que siguin comptabilitzats quatre vots de diputats absents físicament de la sala i del debat parlamentari, pel fet que havien escrit cartes posicionant-se de forma contrària. La nova votació permesa per la presidència de la cambra va ser de 14 a 13, fet que va permetre tombar la llei malgrat que els partidaris eren majoria dins l’aula parlamentaria.

Podeu veure el debat sencer en aquest vídeo realitzat per la mateixa ANF. Feu Clic aquí

Podeu veure també només la part final del debat en aquest altre video que us oferim tot seguit:

http://www.geopolitica.cat/franca-una-votacio-fraudulenta-tomba-la-llei-de-llengues-a-lassemblea-nacional/