roaming UE: una sol·lució a mitges i posposada

End to roaming chargesUtilitzar el telèfon mòbil en sortir de viatge a Europa, per vacances o per feina, aviat deixarà de fer por. El temor de la factura telefònica posterior fa que molts ciutadans amb prou feines truquin, enviïn missatges o utilitzin internet quan es mouen per la Unió Europea, situació que l'eurodiputada Pilar del Castillo (PP) ha descrit com "l'impost invisible" a la lliure circulació de persones.

Els esforços de la Unió Europea per eliminar aquest sobrecost, conegut com a roaming o despeses d'itinerància, van culminar ahir amb l'aprovació pel Parlament Europeu d'un reglament que posarà fi a aquesta pràctica el juny del 2017. A partir d'aquesta data, utilitzar el telèfon mòbil en un altre país de la Unió costarà el mateix que en aquell en què s'hagi subscrit el servei. El canvi serà progressiu. Des del maig del 2016 i fins al 15 de juny del 2017, els operadors no podran cobrar més de 0,05 euros per minut de trucada, 0,02 per SMS i 0,05 per megabyte, IVA exclòs; aquests preus límit són un 75% més barats que la mitjana actual.

El vot del ple va ser la culminació de dos anys de negociacions i deu de pressió política des de Brussel·les per eliminar aquest sobrecost dissuasiu. El final del roaming s'havia anunciat per al 2015. La resistència de les empreses i els governs havia estat gran. Espanya i altres països turístics no veien amb bons ulls la iniciativa, quepodia privar de sucosos ingressos les seves companyies de teleco­- municacions. La possibilitat que els consumidors contractessin els serveis mòbils en un país on són més barats que en el seu, per utilitzar-los sempre en itinerància, es veia com un potencial abús. Per evitar aquestes pràctiques, l'acord final permet a les empreses carregar una petita taxa extra als usuaris en 'roaming permanent', que en cap cas no podrà superar la tarifa majorista que es carreguen entre si els operadors pel consum dels seus clients en altres països de la UE.

També es preveu que si les companyies poden demostrar que no cobreixen els costos reals del servei i que això pot afectar els seus costos nacionals (per cobrir la diferència), els reguladors nacionals (a Espanya, la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència) podran autoritzar excepcionalment la imposició d'uns càrrecs mínims. L'Organització Europea de Consumidors (BEUC) va criticar aquestes limitacions, que fan del nou reglament "una solució a mitges" al problema del roaming. Alguns dels eurodiputats que van votar contra la normativa, com els britànics de l'UKIP, van al·legar que es corre el risc que els qui no viatgen acabin pagant pels que sí que ho fan, perquè la supressió del roaming comportarà una pujada generalitzada de les tarifes.

28-XI-15, B. Navarro, lavanguardia