el blogaire saudita Raif Badawi, Premi Sàkharov

raif-badawi"Per què ets a la presó, papa? És la pregunta que em faig tots els dies. És veritat que és perquè vas crear un web que animava al debat so­cial i polític", s'interroga Doudi, d'11 anys, la filla gran del blogaire saudita Raif Badawi, en un vídeo distribuït per Amnistia Interna­cional. Aquest és el delicte que va cometre Badawi, encara que per la justícia de l'Aràbia Saudita el que va fer va ser "insultar l'islam", i el van condemnar a rebre 1.000 fuetades, en tandes de 50, una multa forta i deu anys de presó.

La situació del pres més famós de l'Aràbia Saudita és igual de tan incompressible i inacceptable per a la seva filla, exiliada al Canadà amb la seva mare i germans, com per al Parlament Europeu, que ahir va decidir distingir-lo amb el premi Sàkharov a la llibertat del consciència, el prestigiós guardó creat el 1988. Raif Badawi "és una bona persona, un home exemplar" a qui se li ha imposat "una de les penes més espantoses que hi ha en aquell país i que només pot qualificar-se de tortura brutal", va denunciar Martin Schulz, president de l'Eurocambra. "Demano al rei de l'Aràbia Saudita que aturi l'execució d'aquesta sentència, que alliberi el senyor Badawi i que li permeti tornar amb la seva esposa i recollir el seu premi en la nostra sessió del desembre", va afegir Schulz.

Resultat d'imatges de Raif Badawi sakharovBadawi va ser l'impulsor del blog Fòrum dels liberals saudites, des de la qual defensava la secularització del país i donava una tribuna a altres activistes saudites frustrats amb la penosa situació de les llibertats al país. El web es va clausurar el 2012 i a Badawi se'l va jutjar per apostasia, per renunciar a la fe musulmana, un delicte que d'acord amb la llei islàmica es pot castigar amb la pena de mort. De moment només se li han administrat 50 de les 1.000 fuetades a què està condemnat; això va passar el gener, en un espai públic després de les oracions dels divendres. Des d'aleshores, el càstig s'ha suspès en diverses ocasions per motius de salut i causes no conegudes, però la seva dona va dir ahir que ha pogut saber que es reprendran però a la presó.

La Federació Internacional de Drets Humans va celebrar ahir la decisió del Parlament Europeu, que pot ajudar a despertar les governs europeus. "Aquest fort gest treu a la llum les debilitats i inconsistències de les diplomàcies europees en matèria de drets humans a l'Aràbia Saudita", va dir en un comunicat.

El cas de Badawi ha ocasionat una àmplia mobilització social sota el lema "Ni un assot més", però Riad ha ignorat les pressions. La revisió de la seva condemna fa uns mesos només va servir per endurir-la. I fa uns mesos va rebutjar la crida d'una vintena de diputats espanyols que va reclamar la llibertat del blogaire, que va considerar una ingerència inacceptable en els seus afers interns el fet de posar en dubte la imparcialitat de la seva justícia.

Badawi va ser proposat al premi Sàkharov pel grup socialista, els verds i els conservadors i reformistes. Però són moltes les causes pendents i els possibles candidats i, com passa amb cada edició, el premi ha arribat amb polèmica. Els conservadors i liberals europeus havien promogut la candidatura de l'oposició veneçolana, la Taula de la Unitat Democràtica, i davant el possible empat es va proposar de premiar-los tots dos. El PP acusa el PSOE i Ciutadans de no permetre-ho malgrat ser -sense infravalorar el cas de Badawi- una causa més propera.

30-X-15, B. Navarro, lavanguardia