(merescuda) multa de 68 euros per llençar burilles a terra

Resultat d'imatges de colillas multaTirar una burilla al terra, aquest reflex gairebé automàtic de qualsevol fumador, pot costar 68 euros a París. N'hi ha prou que et vegi un dels cent agents de civil que l'Ajuntament de la gaditana Anne Hidalgo ha destacat per castigar aquesta falta.

Una penalització de 68 euros és respectable, 33 euros més que el que està previst com a multa segons les ordenances municipals locals, que entenen aquest acte com una falta general perquè "s'abandonen residus a la via pública". A aquesta objecció, l'Ajuntament parisenc replica informant que 68 euros encara són 32 menys que els 100 que paga l'infractor per tirar burilles a terra en ciutats com Mont-real.

"L'objectiu d'aquesta mesura no és recaptar, sinó fer canviar una conducta", explica un portaveu de l'ajuntament.

Resultat d'imatges de colillasUna burilla no és res, però a París se'n recullen anualment 350 tones, i això ja és tema seriós. Les innocents burilles contenen "metalls pesants, contaminants com cadmi, plom i nicotina," expliquen. Freqüentment aquestes deixalles arriben a les clavegueres i contaminen l'aigua. Els arbres també es veuen afectats.

Tot i que dins del marc general de fer la vida impossible al fumador (o dit d'una altra manera, de millorar la salut pública) amb la prohibició, des del 2006, de fumar en llocs públics, aquesta multa dissuasiva no cau del cel. Ha estat precedida per una campanya de conscienciació i un treball davant dels bars i restaurants, i per la col·locació de 30.000 cendrers a la ciutat, on, cada vegada més, el fumador es veu obligat a fumar al carrer, la qual cosa ha disparat el nombre de burilles a les voreres i calçades.

2-X-15, R. Poch, lavanguardia

GorriónEls costos que causa l'hàbit del tabac són en realitat molt més alts del que s'ha estimat fins ara. No només té un alt preu en la salut de les persones, sinó que caldria anar considerant cada vegada més els impactes que ocasionen els fumadors a les ciutats, sobretot aquells que tampoc no han aconseguit abandonar el costum de llençar les burilles a terra. París ha decidit redoblar les campanyes per fer front a aquest focus de brutícia i per això ha optat per incrementar les multes per llençar la burilla a terra. A Barcelona i moltes ciutats espanyoles llençar les burilles a la via pública no està penalitzat. Però les campanyes cíviques de conscienciació han tingut resultats escassos o nuls. Als no fumadors els sorprèn la impunitat amb què els fumadors llencen el cigarret a terra o s'entretenen trepitjant-lo, fins a deixar-ne l'empremta a la ciutat (els carrers, els parterres, els escocells, les terrasses i les seves escales comunitàries). Aquests ciutadans fan el mateix a casa seva?

2-X-15, lavanguardia