el nacionalcatolicisme polac reforça l’antieuropeisme a la Unió

Opposition candidate Andrzej Duda celebrates with supporters his victory, as first exit polls in the presidential runoff voting are announced in Warsaw, Poland, Sunday, May 24, 2015.El triomf del nacionalista catòlic Andrzej Duda en les eleccions presidencials de diumenge accentua una profunda divisió ideo­lògica i sociològica de Polònia que -si es referma- podria portar a un gir radical del que ha estat la política interna i exterior de Polònia durant els últims vuit anys.

Andrzej Duda, elegit com a candidat de l'oposició nacionalcatòlica Llei i Justícia pel seu ­inqüestionable líder, Jaroslaw Kaczynski, va guanyar diumenge les presidencials amb un 52% de vots, impedint així la reelecció del president liberal Bronislaw Komorowski, que en va obtenir un 48%.

La Polònia liberal de centredreta governada per Plataforma Cívica ha sortit tocada en un ­doble assalt combinat de forces del nacionalisme catòlic i un amorf moviment de joves indignats sense ideologia definida, ­però amb un desig enorme d'"engegar a dida" a tota l'elit governant.

File:Presidential elections map by regions (Poland, 2010).pngL'oposició nacionalista no ha trigat a anunciar que la presidència de la República és només un primer pas per al seu ple retorn al poder en les eleccions parlamentàries a l'octubre.

Polònia és una república parlamentària en la qual el president és cap de l'Estat, guardià de la Constitució i cap de les forces armades, però on el gruix del poder executiu correspon al cap de Govern. "Hem de lluitar per tot el poder. El pròxim cap de Govern serà Jaroslaw Kaczynski", va anunciar ahir Beata Szydlo, màxima responsable de l'equip de campanya del flamant president Duda.

Kaczynski ja va encapçalar el Govern polonès entre els anys 2005 i 2007, quan va sumir Polònia en un fort antagonisme ideològic i aïllament a Europa, i va perdre les eleccions anticipades davant els liberals. El seu possible retorn al poder amenaça de tornar Polònia al mateix enfrontament ideològic intern i a la reedició d'una política exterior nacionalista i euroescèptica a l'estil de l'hongarès Viktor Orbán, a qui Kaczynski admira.

Hi ha pocs dubtes que Duda serà ara la cara amable del na­cionalcatolicisme, que, amb un missatge conciliador, ha d'anar preparant el terreny per a la contesa electoral a l'octubre a fi d'assegurar el triomf decisiu del dur Kaczynski.

Resultat d'imatges de Mentre Duda ha aconseguit un triomf rotund a les provín­cies del sud-est, tradicionalment rurals i molt menys desenvolupades que la resta del país, Komorowski, amb el suport del Govern liberal, va triomfar al nord-oest, més industrial i urbanitzat.

Duda ha triomfat a tot el camp i el liberalisme a les ciutats; la victòria de Komorowski ha estat més folgada com més gran és la ciutat, inclosos els triomfs rotunds a la capital, Varsòvia, i a les grans metròpolis com Gdansk, Poznan, Wroclaw o Cracòvia.

El camp, amb les figures del rector i el bisbe com a autoritats a obeir, és la reserva natural del vot tradicional de dretes i ca­tòlic.

Duda, tot i això, ha tingut un predomini aclaparador entre votants joves per sota dels 30 anus, ideològicament indiferents però visiblement insatisfets, amb escassos beneficis materials individuals obtinguts malgrat l'indubtable èxit econòmic de Polònia.

26-V-15, M. Stasinski, lavanguardia