Espanya cañí -196: a Lepe no comença la campanya electoral fins al "dimarts de ressaca" (no és broma)

> dossier Espanya cañí <

Resultat d'imatges de lepe La campanya electoral per als comicis municipals comença divendres als 8.116 municipis espanyols. A tots menys un. Els partits representats a l'Ajuntament de Lepe, província de Huelva, el poble dels famosos acudits, van decidir que allà la campanya s'endarrereix cinc dies. El motiu: perquè no coincideixi amb la romeria de Nostra Senyora de la Bella, la patrona de la ciutat.

No es tracta d'un acudit més sobre la localitat i els seus habitants, un boom que va portar IU a demanar que es protegissin com a bé d'interès cultural. Alguns atribueixen els inicis d'aquest fenomen al leper Rodríguez Pérez de Acevedo, el primer home de la flotilla de Colom que va albirar terra americana, tot i que era negra nit.

Representants de tots els partits del consistori, que controla el PP amb una còmoda majoria absoluta, van acordar que s'abstindran de col·locar cartells o de fer mítings fins al dia 12, el que es coneix com a dimarts de ressaca. A l'acord s'hi va arribar per una­nimitat de PSOE, PP, IU, Partit Andalusista i els grups independents ALE i Unió Democràtica de Lepe. Tampoc no els van caldre gaire temps per prendre una decisió, perquè en 45 ­minuts l'acord, negociat per dos representants de cada formació política, estava a punt de papers. Tot i que no es preveuen sancions a qui gosi saltar-se l'acord, a Lepe cap partit no ho farà ­sota pena de ser durament castigat a les urnes. La Mare de Déu de la Bella és una imatge religiosa que transcendeix l'aspecte religiós per convertir-se en una icona cultural venerada des de fa més de cinc segles. L'Ajuntament ha arribat a xifrar en 200.000 els visitants de tot Espanya que van a la romeria, cosa que si és certa situa aquesta romeria només darrere de la de la Mare de Déu de la Cabeza, a Andújar, i la del Rocío.

Resultat d'imatges de lepe No és la primera vegada que a Lepe s'arriba a un acord d'aquestes característiques, perquè ja altres vegades la romeria ha coincidit amb campanyes electorals. La novetat és que aquest cop la Mare de Déu no haurà de contemplar els cartells electorals durant el recorregut pels carrers de Lepe, i tampoc els partits polítics no podran sol·licitar el vot en falques de ràdio, anuncis de televisió o en els mitjans escrits i digitals de la ciutat. Silenci absolut fins que la patrona torni al seu santuari. Sí que es permetrà enganxar cartells a les zones que no visita la venerada imatge, totes lluny del centre de la localitat.

Actualment, l'Ajuntament de Lepe, d'uns 30.000 veïns censats, està compost per 21 regidors, dels quals dotze pertanyen al Partit Popular, dos al PSOE, dos al Partit Andalusista, un a Esquerra Unida i quatre pertanyen a candidatures independents. De moment no s'ha decidit res sobre si les ­invitacions dels candidats a copes al recinte firal, habitualment animat, seran també considerats actes electorals, o sobre si podran portar roba del color corporatiu del seu partit.

9-V-15, A.S. Ruiz, lavanguardia