Espanya cañí -179: lladres protectors de lladres

> dossier Espanya cañí <

Invertir els estalvis d'una vida en un pis per obtenir una renda suplementària que els permetés complementar una insignificant pensió de tot just 500 euros mensuals. Benet Pera, de 90anys, i la seva dona, Neus Arenas, de 85 anys, tenien ben planificada la jubilació, però no comptaven amb l'acció d'un okupa, Natjim E.H., de 47 anys, que des del 2012 els extorsiona per abandonar el seu habitatge a Canet de Mar a canvi de pagar 2.500 euros, molt menys del que la parella ja s'han gastat en el litigi judicial.

Els 343 euros que en Benet i la Neus obtenien cada mes del seu primer llogater, Victoriano S., els permetia afrontar el futur amb més garanties, més enllà de la petita pensió de jubilació com a agricultors, per continuar vivint a la seva casa de propietat. No comptaven, però, que el seu llogater trairia la seva confiança amb un rellogat, Natjim E.H., amb el qual aviat van començar els problemes.

L'inquilí oficial, després d'uns quants incidents violents amb el seu company de pis, va abandonar l'habitatge el 13 de novembre del 2012 i va tornar les claus als propietaris. L'home, en anar a comprovar l'estat com havia quedat el pis, es va trobar que NatjimE.H. havia rebentat el pany i hi havia col·locat un gran cadenat. "'No hi tens dret', li vaig dir, però es va limitar a demanar-me perdó i va tancar la porta", recorda el propietari. D'aleshores ençà la parella d'avis veuen com la seva vida està sumida en un incessant embolic judicial. El novembre del 2012 van denunciar els fets davant els Mossos d'Esquadra d'Arenys de Mar i cinc dies després van rebre el primer revés: el jutge d'Arenys que instrueix el cas sentencia que "els fets no són dolosos i no poden considerar-se imprudents", per la qual cosa disposa incoar diligències prèvies i "arxivar la denúncia, ja que els fets no tenen transcendència penal amb expressa reserva d'accions a la part perjudicada".

Durant els tres mesos posteriors els intents de contactar amb l'intrús van ser infructuosos, fins que es va aconseguir negociar l'abandonament del pis, "mentre s'acumulaven factures d'aigua i electricitat des de l'agost del 2012" que Benet Pera va decidir abonar per posar els serveis al seu nom, davant la promesa de Natjim E.H. de deixar el pis. El propietari encara continua pagant religiosament l'aigua i l'electricitat, sense que el fals llogater aboni mai cap quantitat.

Atesa la insistència del propietari, l'okupa va intentar extorsionar el matrimoni. Primer va abordar la dona pel carrer i la va advertir de les conseqüències que tindria fer-lo fora, i després va exigir-los 2.500 euros a canvi d'abandonar el pis. Ara, dos anys després, el propietari es lamenta: "Hauria d'haver pagat en lloc de confiar en la justícia", ja que, no satisfet amb la coacció, l'intrús, assessorat per un advocat d'ofici, va denunciar el propietari i el llogater anterior, en un judici que es va celebrar el 7 de gener del 2014 amb una sentència d'absolució per als denunciats. Mentrestant, el primer inquilí va intentar recuperar les seves pertinences, que havien quedat a l'interior del pis, però va acabar sent agredit per l'okupa.

Conscient de la lentitud de la justícia, l'okupa va presentar un recurs d'apel·lació davant l'Audiència Provincial contra la sentència emesa després del judici que es va celebrar el 18 de setembre del 2013 per demanar el desnonament. Dos mesos després es va dictar el desnonament per precari, i es va condemnar l'intrús a desallotjar l'immoble, encara que avui dia continua al pis. Enrere queden també peticions i demandes a l'Ajuntament i el Síndic de Greuges "que diuen no poden fer-hi res".

Ara en Benet, als seus 90 anys, s'ha donat per vençut: "Em faig vell i, gràcies a Déu, no ens falta per menjar", diu afligit i derrotat per un okupa "que es burla de mi", però més abatut encara per l'actuació de la justícia. "Espero que si el jutge llegeix això tingui una mica de vergonya i defensi els que actuem sota la legalitat". Ara l'únic que l'amoïna és l'estat en què trobarà el seu pis quan, algun dia, hi pugui accedir finalment.

La fórmula de l'extorsió, segons els col·legis d'Agents de la Propietat Immobiliària consultats, és un fenomen que va aparèixer a finals del 2013, quan van detectar persones que demanaven diners a canvi de deixar les propietats ocupades, situacions en què es recomana presentar denúncia immediatament.

30-XII-14, F. Cedó, lavanguardia