trobada Chen Guangchen - José Elías Esteve Moltó

AVUI a les 20h
Conferència "Drets humans al Tibet i la Xina", amb el dissident xinès Chen Guangcheng i el jurista internacional José Elías Esteve Moltó
Fundació Casa del Tibet de Barcelona
Entrada lliure (aforament limitat)

El abogad autodidacta i dissident xinès Chen Guangcheng i el jurista internacional espanyol José Elías Esteve Moltó, redactor de les querelles investigades a l'Audiència Nacional contra el genocidi del poble tibetà, comparteixen conferència avui a les 20h a la seu de la Fundació Casa del Tibet de Barcelona (c / Roselló 181 - entre Aribau i Muntaner).

"Drets Humans al Tibet i la Xina" és el tema de la trobada entre els dos advocats que estaran per primera vegada junts per desgranar les violacions dels drets fonamentals per part del Partit Comunista de la Xina de ciutadans, xinesos o de qualsevol ètnia minoritària , que es manifesti, desobeeixi o sigui crític amb el règim.

Aquest esdeveniment, organitzat per la Fundació Casa del Tibet, amb el suport de l'Ajuntament de Barcelona, té lloc dins del marc del Festival del Tibet i dels Drets (6, 13 de desembre 2014).

Demà, divendres 12 a les 20h, s'estrenarà "Tibet des de l'exili", del jove director català Villy Jandro, documental sobre el procés legal emprès contra membres del Partit Comunista Xinès a l'Audiència Nacional d'Espanya, relatat a través dels testimonis de alguns dels seus protagonistes.

La clausura del festival és aquest dissabte 13, a partir de les 18h, amb la projecció del documental "Dalai Lama: d'una a una altra vida" i, a continuació, una breu presentació de "Cants i Balls del Tibet" a càrrec de la Comunitat Tibetana, en commemoració del 25 aniversari del Premi Nobel de la Pau concedit al Dalai Lama i el 20 aniversari de la Casa del Tibet.

En acabar, s'oferirà a tots els assistents un petit refrigeri amb arròs dolç (dresil), galetes i et tibetà (chai).

Tots els esdeveniments són gratuïts.

 

 De l'arrest domiciliari a l'exili als Estats Units

Chen Guancheng va estar a la primera plana de la premsa de tot el món quan a l'abril de 2012 va fugir del seu arrest domiciliari i es va refugiar a l'ambaixada dels Estats Units a Pequín, provocant una de les majors crisis diplomàtiques entre els dos països.

Advocat autodidacta i activista de drets humans, Chen va estar empresonat durant quatre anys (2006-2010) per denunciar la pràctica d'avortaments forçats a dones que violaven la política xinesa del fill únic.

Després de ser alliberat de la presó, va estar dos anys sota arrest domiciliari al seu poble natal de la província de Shangdhong, fins que va aconseguir fugir a Pequín i refugiar-se en l'ambaixada dels Estats Units, d'on va aconseguir sortir per exiliar-se amb la seva família a Nova York.

Fins a mitjans del 2013 va ser becari a la Universitat de Nova York, institució que no li va renovar la beca, segons Chen Guangcheng, per les pressions de la Xina i per l'interès en obrir un campus a Xangai, fet que tant la universitat americana com el govern de la Xina rebutgen.

Chen Guangcheng va deixar Nova York i es va traslladar amb la seva família a Washington, on resideix en l'actualitat i és membre del The Witherspoon Institut, professor visitant del Institute for Policy Research and Catholic Studies i assessor sènior de la Lantos Foundation.

Des de l'exili, Chen Guangcheng continua amb la seva tasca a favor dels drets humans a la Xina, país al qual encara té l'esperança de poder tornar en un futur. Mentrestant, segueix denunciant el govern xinès per violar els drets humans. Un nebot seu va ser empresonat al 2012, després del seu exili (iencara segueix a la presó) i el seu germà gran, Chen Guangfu, va ser detingut, interrogat i torturat per fugir a Pequín demanant ajuda a entitats pro drets humans per al seu fill empresonat, assegura el dissident xinès.

El juny de l'any passat, Chen Guangcheng va visitar Taiwan i va lloar el seu sistema polític, considerant-ho una prova que la democràcia és possible a la Xina. Chen va denunciar llavors les detencions per motius polítics al seu país i va fer pública una llista amb el nom de 44 funcionaris xinesos a qui acusa de perseguir a ell i a la seva família.

Chen Guangcheng torna als Estats Units el proper dia 14 de desembre.

Més informació sobre Chen Guancheng
2014 Geneva Summit
February 25
The 2014 Geneva Summit Courage Award to Chen Guangcheng, Chinese Activist
http://youtu.be/_oRkvgzaEys

The Diplomat
July 29, 2014
http://thediplomat.com/2014/07/chen-guangcheng-goes-to-washington/

The New Yorker
JUNE 17, 2013
http://www.newyorker.com/news/evan-osnos/n-y-u-china-and-chen-guangcheng

The New School
7 february 2013
Chen Guangcheng, Future of the Rule of Law and Human Rights in China | The New School
http://youtu.be/WeeZy3op-s4

CNN
24 de may. de 2012
Chinese activist Chen Guangcheng gives his first in-depth television interview to CNN's Anderson Cooper.
https://www.youtube.com/watch?v=PvdhTbuJNbo 

The Guardian
Varios artículos
http://www.theguardian.com/world/chen-guangcheng 

El País
EFE Taiwán 24 JUN 2013
El disidente chino Chen llega a Taiwán y alaba su democracia
http://internacional.elpais.com/internacional/2013/06/24/actualidad/1372072830_792421.html  

El País
Chen Guangchen culpa al Gobierno chino del fin de su beca universitaria en EE UU
17 JUN 2013
http://internacional.elpais.com/internacional/2013/06/17/actualidad/1371491622_797076.html
 

 

Redactor de les querelles contra el genocidi del poble tibetà 

José Elías Esteve Moltó, jurista internacional i expert legal sobre el Tibet, va participar com a investigador i redactor de les querelles presentades davant l'Audiència Nacional per genocidi i crims contra la humanitat comesos contra el poble tibetà i els crims internacionals comesos per la Junta Militar birmana.

Doctor de Dret Internacional Públic i Relacions Internacionals, és Professor de la Universitat de València.

Únic jurista espanyol que ha estat nomenat Jutge del Tribunal Permanent dels Pobles (més conegut com a Tribunal Russell), fundat arran de la guerra del Vietnam.

Algunes Publicacions de José Elías Moltó

El País
30 SEP 2014

 
El 'kowtow' ante el nuevo emperador de China.
http://elpais.com/elpais/2014/09/29/planeta_futuro/1412002490_639525.html

El País
11 FEB 2014

El Tíbet ante la justicia universal: crónica de una impunidad anunciada
http://elpais.com/elpais/2014/02/11/planeta_futuro/1392113038_599851.html

El País
20 ENE 2014

"El 20% de los tibetanos han sido masacrados"
http://elpais.com/elpais/2014/01/23/planeta_futuro/1390506015_705293.html

El Tíbet: la frustración de un Estado. El genocidio de un pueblo., Tirant Lo Blanch, Valencia, 2004

"La disputa fronteriza entre India y China: origen y evolución de la controversia", REEI Revista Electrónica de Estudios Internacionales, 2008

"Los Principios Rectores sobre las empresas transnacionales y los derechos humanos en el marco de las Naciones Unidas para 'proteger, respetar y remediar': ¿hacia la responsabilidad de las corporaciones o la complacencia institucional?", Anuario Español de Derecho Internacional, Vol. XXVII, 2011, pp. 317-351

"La persecución de las violaciones del Derecho Internacional Humanitario en el contexto de los conflictos armados internos: el caso de Birmania ante la jurisdicción universal en España", REEI Revista Electrónica de Estudios Internacionales, nº 22, diciembre 2011 


"La persecución de crímenes internacionales y la lucha contra la impunidad de los tribunales españoles", en el Libro Colectivo, RAMON CHORNET, C. (edit.), Conflictos armados y Derecho Internacional Humanitario. Problemas actuales, Tirant Lo Blanch/SPUV, Valencia, 2008, pp. 233-273.