l’energia nuclear és "segura"; nosaltres, no

Estranya epidèmia, la viscuda al llarg de vuit dies, entre el 13 i el 20 d'octubre, en almenys una desena de centrals nuclears franceses: totes han estat sobrevolades per drons, aparells aeris no tripulats i manipulats a distància, sense que encara avui no se sàpiga qui els accionava.

Vols principalment nocturns o de matinada, alguns simultàniament a diverses centrals, que van començar el dia 13. Els aparells van ser vistos sobrevolant les centrals de Gravelines, Blayais, Cattenom, Nogent-sur-Seine, Bugey i Choz, segons un comunicat de l'elèctrica EDF, propietària de les instal·lacions. Altres fonts amplien la llista a l'emplaçament del reactor Superphenix d'Isère, l'atrotinada i crònicament avariada central de Dessenheim i la de Pierrelatte, a la Drôme.

Automàticament totes les mirades s'han dirigit cap a Greenpeace. L'organització ecologista, efectivament, va sobrevolar fa dos anys amb un dron el centre de reprocessament de combustible nuclear de l'Hague, a Normandia, un dels més grans del món. També va utilitzar un aparell ultralleuger per observar la central nuclear de Bugey.

Viñeta de El Roto publicada en el díario El País el 17 de noviembre de  2008"Greenpeace sempre actua a cara descoberta i reivindica les seves accions", explica Yannick Rousselet, responsable de la campanya antinuclear de l'organització. "Nosaltres no hem estat, i el que ens preocupa és que l'Estat tampoc no ho sàpiga, malgrat la sofisticació i els mitjans que requereix una operació com la referida", ha declarat.

A França, com en altres països, és prohibit sobrevolar una central nuclear a menys de mil metres d'altitud i cinc quilòmetres de distància, així que la qüestió sembla que revela una considerable punxada de seguretat.

El ministre de l'Interior, Bernard Cazeneuve, confessava de bon matí en una entrevista radiofònica que desconeix quin era en l'origen d'aquests vols. Greenpeace va creure que es tractava dels serveis secrets o d'alguna organització estatal, però pel que sembla no ha estat així.

La companyia EDF es va adonar immediatament d'aquests vols, el mateix dia que es van produir, però ningú no ha estat capaç d'aturar o controlar els qui manipulaven i dirigien els aparells des de terra, cosa que encara és pitjor, estima Rousselet. Preguntat per la mort d'un manifestant ecologista diumenge passat, víctima de l'impacte d'una granada policial, Cazeneuve es defensa.

31-X-14, R. Poch, lavanguardia