Espanya cañí -174: Santa Teresa, alcaldesa d’Alba de Tormes; i la Verge, de 10 localitats espanyoles

> dossier Espanya cañí <

Misa Santa Teresa Ávila ministro Interior 2014El ministro del Interior, Jorge Fernández Díaz, lo tiene claro: hoy ha sido un día "muy importante para España".

¿El motivo? La inauguración del V Centenario del nacimiento de Santa Teresa con una multitudinaria eucaristía en Ávila que ha congregado a más de 6.000 personas.

El ministro del Interior ha acudido a la ciudad castellano-leonesa y ha afirmado ante la prensa de que la santa es una figura que "trasciende las fronteras de España".

Fernández Díaz ha afirmado que el de hoy es un día "muy importante para España", pero también ha hecho hincapié en lo que Santa Teresa "significa para la Iglesia y para el mundo", al mismo tiempo que ha subrayado la declaración institucional aprobada ayer por el Congreso de los Diputados de reconocimiento a Santa Teresa y de apoyo al V Centenario.

El ministro presentó en la pasada edición de FITUR los actos del V Centenario y entonces se mostró convencido de que Santa Teresa de Jesús estará siendo "intercesora" para España "en estos tiempos recios" que está atravesando el país.

La misa ha tenido lugar junto al lienzo este de la muralla y ha estado presidida por el presidente de la Conferencia Episcopal Española, Ricardo Blázquez, acompañado por más de una decena de cardenales, arzobispos y obispos de toda España.

Una orquesta y coro creado para el centenario ha puesto la nota musical a la misa, a la que ha acudido el delegado del Gobierno en Castilla y León, Ramiro Ruiz Medrano; la consejera de Cultura y Turismo, Alicia García; y el exministro abulense Ángel Acebes, miembro del patronato de la Fundación V Centenario.

La imagen de Santa Teresa ha entrado en la plaza entre aplausos en torno a las 10.35 hora, junto a otra de la Virgen de la Caridad, que presiden junto al Santísimo Cristo de los Ajusticiados (s. XVI).

15 de October de 2014. Escrito por: Agencias.Fuente: Huffingtonpost.

Dimarts, el Congrés va fer una declaració institucional de suport als actes commemoratius que se celebraran l'any que ve amb motiu del cinquè centenari del naixement de santa Teresa de Jesús. Europa Press explicava aquell dia: "El president de la Cambra Baixa, Jesús Posada, ha procedit a llegir el text, subscrit per tots els portaveus de la Comissió de Cultura". M'encanta això de "procedir a llegir el text", que deu ser alguna cosa distinta de llegir-lo, encara que, per molt que hi rumio, no se m'acut quina deu ser la diferència. Entre els presents hi era el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, gran devot de la santa, tant que el gener del 2013 va declarar que estava convençut que Teresa d'Àvila intercedia a favor d'Espanya (davant de Déu, suposo) en els "tiempos recios" que travessava. L'endemà, dimecres, Fernández Díaz se'n va anar a Àvila, a la missa inaugural d'aquest cinquè centenari. La va presidir el líder de la Conferència Episcopal Espanyola, acompanyat de més d'una desena de cardenals, arquebisbes i bisbes. Fernández Díaz va explicar que la santa és una figura que "transcendeix les fronteres d'Espanya".

Les virtuts de Teresa d'Àvila són tantes que no va tenir temps d'esmentar el duel post mòrtem que, en el segle XVII, la va enfrontar a sant Jaume, quan els seus fidels van pressionar per convertir-la en patrona d'Espanya en detriment de l'apòstol. Els seguidors de santa Teresa argumentaven que, amb el nou repte que significava el protestantisme, valia més jubilar el sant suposadament enterrat a Compostel·la i triar-la a ella com a patrona d'Espanya, perquè estava molt més al cas dels nous temps que arribaven. Van aconseguir que les Corts de Castella la nomenessin Capitana dels Regnes d'Espanya, però els santiaguistes van acabar per guanyar la partida. Entre les últimes distincions que la santa ha rebut hi ha la d'alcaldessa d'Alba de Tormes (des del 1963) i la de doctora de l'Església (des del 1970). Amb tot, si tenim en compte tot el que "significa per a l'Església i el món" -segons paraules de Fernández Díaz-, aquests honors semblen poca cosa. Sobretot si els comparem amb els que reben altres ens religiosos. No ho dic sols per la Mare de Déu de l'Amor, a qui fa uns mesos Fernández Díaz va concedir la medalla d'or al Mèrit Policial. Ho dic per la Mare de Déu de l'Angoixa, per exemple, que és alcaldessa perpètua d'Ayamonte (Huelva), de Fondón (Almeria) i d'Alhama de Granada, a més de Medalla d'Or de la ciutat de Granada i de la Diputació de Granada. I, sobretot, per la Mare de Déu del Roser, que és alcaldessa perpètua de Gádor, Macael i Roquetas (a Almeria), de Bornos i de Cadis (a Cadis totes dues poblacions), de Peñarroya (a Còrdova), de Teba, Casares i Fuengirola (a Màlaga) i de Beniel (a Múrcia). Deu alcaldies simultànies! És una injustícia incomprensible que santa Teresa només en tingui una.

17-X-14, Quim Monzó, lavanguardia