Espanya cañí -172: pandèmia ebola, o de com Àfrica segueix començant als Pirineus

> dossier Espanya cañí <

La premsa internacional reacciona aquest dimarts a la notícia del contagi d'Ebola d'una auxiliar sanitària a Madrid preguntant-se com s'ha pogut transmetre el virus d'un malalt diagnosticat a un professional que el tractava en un hospital amb els mitjans més avançats.

"Això no hauria de passar. En països amb sistemes de salut avançats com Espanya i els Estats Units hauria de ser gairebé impossible que una infermera s'infectés quan l'hospital ja sap que té un malalt d'Ebola", diu el britànic 'The Guardian. L'article diferencia els casos dels Estats Units i d'Espanya: a Dallas, el personal d'una ambulància està en quarantena perquè no sabien que Thomas Duncan estava infectat, "però a Espanya això no pot ser l'excusa", i apunta que el missioner Carlos García Viejo havia estat repatriat de Libèria amb la malaltia diagnosticada. "Entre les preguntes urgents a què ara s'enfronten les autoritats sanitàries espanyoles cal saber si la infermera es va treure o no es va posar alguna part de la roba de protecció. Els experts esperen una resposta ràpida, perquè si no, hi ha el risc real que històries de por, sense evidència científica, circulin per internet. Els metges i científics han repetit que l'Ebola no es transmet per per l'aire ni amb els esternuts o la tos. No hi ha via respiratòria d'infecció. Serà important explicar exactament què va passar a Madrid perquè aquests rumors no s'escampin".

"La ministra de Salut espanyola no va donar detalls sobre com s'ha transmès el virus, malgrat les estrictes precaucions que es diu que l'hospital i el seu personal han pres", explica el britànic 'Financial Times'.

"Una errada en els protocols de protecció?", es pregunta el francès 'Le Monde'. El diari es fa ressò de les crítiques dels sindicats de treballadors del Carlos III, que asseguren que el personal va rebre un curs de formació "de 15 minuts" abans de tractar els dos missioners repatriats de Libèria.

La BBC recull en una notícia el cas de la infermera espanyola i les declaracions del president nord-americà, Barack Obama, que va demanar un gran esforç internacional per combatre el virus a l'Àfrica. La cadena britànica apunta que el personal del Carlos III "tenia mesures de protecció extremes, com dos jocs de vestits, guants i ulleres".

'The New Work Times" explica que el cas és "particularment preocupant per als experts perquè Espanya és un país desenvolupat que es considera preparat amb mesures de control d'infeccions prou rigoroses que haurien d'evitar la transmissió de la malaltia a l'hospital. Tot i que centenars de metges i infermeres a l'Àfrica Occidental han mort en l'epidèmia d'Ebola, els responsables sanitaris d'Europa i els Estats Units han dit i repetit a l'opinió pública que si la malaltia arribava al seu territori els seus sistemes de salut estaven preparats per tractar malalts amb seguretat, sense amenaçar el personal sanitari ni la població".

7-X-14, ara

- The New York Times: "Les protestes perfeccionen el sentiment d'orgull de Hong Kong". "La infermera infectada d'Ebola a Espanya fa augmentar la preocupació a Occident"

'The New York Times'

- Le Monde: "Els helicòpters de Kazakhastan, l'assumpte d'Estat que inquieta Sarkozy". "Ebola: negació a Libèria, angoixa a Espanya"

'Le Monde'

- The Guardian: "Pla revolucionari per la cura de la salut mental"

'The Guardian'

 

8-X-14, ara