els ciutadans portuguesos no pagaran "rescat" per la dolenta gestió dels bancs

el-nuevo-cajero-automatico-el-ciudadano-automatico-rescate-jun-12-bancosEl primer ministre de Portugal, Pedro Passos Coelho, va declarar ahir que els contribuents no pagaran les "males decisions" que els bancs han pres en l'avaluació dels seus projectes per mirar més els seus "amics" que la competència.

Després d'una setmana de crisi financera del grup del Banc Espírito Santo (BES), el cap de l'Executiu va reiterar que l'Estat no intervindrà en la situació i va censurar les males pràctiques dels banquers, segons informava ahir la premsa portuguesa.

"Les empreses que miren més els amics que la competència paguen un preu per això, però aquest preu no es pot imposat a la societat com un tot i encara menys als contribuents", va assenyalar Passos Coelho en un acte del Partit Social Demòcrata (centredreta).

Els bancs que van donar crèdit "a qui no devien" o "van treballar amb qui no corresponia" hauran de resoldre els seus problemes, va defensar el cap de l'Executiu conservador. A més, va considerar que la democratització de l'economia exigeix que les oportunitats del mercat siguin exemptes d'influències familiars i que els préstecs no s'obtinguin per "ser fill d'A o de B.

La tempesta financera entorn del Grup Espírito Santo, controlat per una de les famílies més riques i influents de Portugal, va esclatar en les últimes setmanes pels recels dels inversors sobre la possibilitat d'impagament d'alguns crèdits concedits a empreses del hòlding.

La forta pressió va portar dijous a la suspensió a la Borsa de Lisboa de la cotització del Banc Espírito Santo (BES) i del seu accionista més important, l'Espírito Santo Financial Group (ESFG).

L'endemà, el Banc de Portugal i el mateix Passos Coelho van garantir que la part financera del grup, representat pel BES, té una solvència sòlida per fer front a eventuals pèrdues.

El mateix Banc Espírito Santo va tornar a cotitzar divendres després d'informar les autoritats lusitanes que té una exposició a altres empreses del grup de 1.180 milions d'euros.

14-VII-14, efe, lavanguardia