Espanya cañí -161: el nepotisme com a sistema és la substitució de la competència per l’enxufisme

> dossier Espanya cañí <

Ramón Álvarez de Miranda, president del Tribunal de Comptes -organisme encarregat de fiscalitzar partits polítics i institucions públiques-, compareixerà en els propers dies davant la comissió mixta (Congrés-Senat) per explicar les raons per les quals el 10 per cent dels seus empleats són familiars d'alts càrrecs de la institució i dels sindicats, especialment d'UGT, tal com va revelar ahir El País.

oposiciones amañadasÁlvarez de Miranda va voler donar unes primeres explicacions públiques i va negar irregularitats en els processos selectius duts a terme per la institució; va assegurar que el sistema d'oposició és el mateix per a tota la funció pública, sense diferenciar entre organismes. "En cap cas no hi ha hagut en aquests 30 anys processos d'incorporació al Tribunal irregulars", va dir Álvarez de Miranda. Així, l'acumulació de parents seria fruit de la casualitat i de certa "vocació familiar" que, va assenyalar Álvarez de Miranda, guarda aquest organisme, també suposadament en càrrecs com el de mosso de magatzem, arxivera i el de responsable de la reprografia, que són algunes de les feines que exerceixen familiars de càrrecs i sindicalistes de la institució.

La compareixença d'Álvarez de Miranda sembla inevitable després que el PSOE registrés formalment la seva petició perquè aclareixi les sospites de favoritisme a l'organisme que s'encarrega precisament de fiscalitzar els partits i ens públics. I és que els "llaços familiars" entre els treballadors superen la normalitat en una institució en què els sous estan un 30 per cent per sobre de la mitjana del sector públic, uns 3.000 euros al mes...

els exemples coneguts deixen molt poc marge al dubte. Almenys un 14% de la plantilla té vincles familiars dins de la institució i al voltant del 10% té algun tipus de relació amb alts i mitjans càrrecs.

Així, una concunyada i un nebot d'Álvarez de Miranda treballen en aquest organisme, com a oficial de registre i en el departament de reprografia, respectivament. Sorprèn el cas de l'expresident del comitè d'empresa per part de la UGT, Julio Ronda Hernández, que té ni més ni menys que vuit familiars col·locats com a subalterns, mossos de magatzem o caps d'equip.

I l'actual president, també d'UGT, n'hi té cinc més com a oficials de registre o operadors informàtics. També treballen al Tribunal la dona de l'exministre i actual ambaixador a Londres, Federico Trillo, un germà de l'expresident del Govern José María Aznar i dues germanes de l'exministra popular Elvira Rodríguez.

25-VI-14, lavanguardia