Espanya cañí -157: per a les euroeleccions, seguim amb lo d’Spain is different
Penseu votar a les eleccions al Parlament Europeu? Si és així, no hauria de ser perquè la campanya institucional europea us hagi incitat a fer-ho. Si més no això és el que pretén la Junta Electoral espanyola, que ha prohibit a l'Eurocambra que insti la ciutadania a votar el 25 de maig. Espanya és l'únic país de la Unió Europea on es dóna aquesta situació. I per què? "L'abstenció és una opció tan legítima com l'exercici del dret al sufragi", reitera la resolució d'aquest organisme sobre les europees, segons la interpretació que fa de la llei orgànica de Règim Electoral General...
L'Eurocambra, que s'ha gastat 16 milions d'euros en la campanya informativa, s'ha vist obligada a adaptar alguns anuncis per no contravenir les indicacions de la Junta Electoral espanyola: fora urnes, fora paperetes... I quan en altres països diuen "vota el 25 de maig", a Espanya es limiten a informar de la data...
A Dinamarca, on s'espera un ascens dels partits polítics populistes, la campanya institucional europea els va semblar massa tova i el Parlament nacional ha recorregut al sexe i la violència per animar a votar en un vídeo (Voteman) pensat per provocar.
La ironia de la història és que el dret a no votar és, amb diferència, el més exercit pels espanyols: el 2009 l'abstenció va arribar al 55,1% (un 63,46% a Catalunya). La mitjana europea va ser del 57%, i això que en països com Bèlgica, Xipre, Grècia, Itàlia i Luxemburg votar és obligatori.
Oficialment l'Eurocambra treu transcendència a la dada de participació (en caiguda lliure des del 1979, quan va votar el 61,99%) i recorda que els EUA elegeixen els seus representants amb una mobilització semblant a l'europea. Però frenar aquesta tendència s'ha convertit en una autèntica obsessió per a la institució. La Junta Electoral no els fa costat.
21-V-14, B.Navarro, lavanguardia