els venecians també volen la secessió, d’un altre Estat també "Un i Indivisible"
El moviment a favor de la independència de la regió italiana del Vèneto va acollir amb entusiasme el resultat del referèndum informal celebrat durant la setmana passada. Segons dades dels organitzadors, van votar més de 2,3 milions de persones -el 73% del cens electoral-, dels quals un 89% es va pronunciar per la secessió i el 10,9% en contra.
Els promotors de la consulta van celebrar el seu desenllaç a Treviso i no van escatimar declaracions grandiloqüents. "Començarem immediatament a teixir relacions diplomàtiques per assegurar-nos l'immediat reconeixement de la República Vèneta de part de la comunitat internacional", va dir Gianluca Busato, líder de la iniciativa del plebiscit. Busato va advertir que cometen un greu error els que infravaloren el referèndum, el resultat del qual, segons la seva opinió, demostra l'atipament dels ciutadans vènets amb "un règim despòtic" (el centralisme romà).
A la resta d'Itàlia, tret d'excepcions, no s'ha pres gaire seriosament la consulta vèneta. Els grans mitjans de comunicació l'han gairebé ignorat, quan no ridiculitzat, i han lamentat el ressò desmesurat que ha tingut en certa premsa anglosaxona.
Ara com ara el referèndum informal al Vèneto només és un brindis al sol. Tampoc no sembla que pugui prosperar un projecte de llei que està en tràmit -tot i que encallat- a l'Assemblea vèneta perquè pugui celebrar-se un plebiscit legal. Els somnis dels secessionistes topen amb una barrera legal infranquejable: l'article 5 de la Constitució estableix que la República Italiana és "una i indivisible". No hi ha cap indici que apunti a una majoria política a tot Itàlia per canviar la Carta Magna i autoritzar el desmembrament. La Itàlia unificada té només un segle i mig de vida.
Els independentistes del Vèneto veuen amb gran simpatia els processos secessionistes a Escòcia i a Catalunya, i se senten encoratjats per ells. La identificació amb Catalunya encara és més gran perquè comparteixen el mateix problema jurídic -la barrera constitucional- i perquè totes dues són regions molt industrialitzades i que reclamen un tracte fiscal menys desfavorable. En una recent trobada amb corresponsals estrangers a Roma, el president del Vèneto, Luca Zaia, de la Lliga Nord, va esmentar expressament el model català i va citar diverses vegades Artur Mas com a exemple a imitar. També el secretari de la Lliga Nord, Matteo Salvini, va tornar a insistir divendres en el secessionisme català com a inspiració per al nord d'Itàlia.
Va resultar significatiu que fos ahir el diari més pròxim a Silvio Berlusconi, Il Giornale, el que més ressò donés al resultat del referèndum del Vèneto. Va dedicar a l'assumpte la portada i quatre pàgines interiors. Va incloure un llarg informe sobre Catalunya, Flandes i Escòcia. Segons el diari, el cas català "és el més interessant" i va destacar el fet simbòlic que s'hagi convocat un referèndum el 25è aniversari de la caiguda del mur de Berlín.
23-III-14, E. Val, lavanguardia