Espanya cañí -151: aquest país del "feta la llei..."

> dossier Espanya cañí <

Divendres al matí, a l'hora d'esmorzar observava les noves setrilleres que des de fa una setmana hi ha a Can Vilaró, en previsió que arribés l'1 de març, dia en què entrava en vigor la norma que fa que els setrills d'oli hagin de ser d'ara endavant irreomplibles. Veig que a molts restaurants han aprofitat el fet per canviar també els de vinagre, que també són irreomplibles tot i que la llei no ho exigeixi. Així doncs, era a la barra mirant les setrilleres i se'm va acostar Vicenç Ferrer, el meu olivaire preferit. Em va preguntar què mirava, l'hi vaig dir i em va contestar:

  -Tot això és una collonada. Si un restaurant vol pot continuar fent servir setrills reomplibles, n'hi ha prou que dins de l'oli hi posi uns grans de pebre, o un bitxo, i digui que és un oli especial, creació de la casa. Si fas això, no et poden dir res. L'oli es consumeix ràpid i els grans de pebre o el bitxo no n'alteren el sabor. ¿Et penses que els restaurants italians deixaran de banda les ampolles amb oli i espècies, i herbes i un munt de bitxos i d'alls, que tenen perquè els clients n'afegeixin un raig a les pizzes i així siguin més picants?

Això de les ampolles d'oli picant de les pizzeries em va fer dubtar, però no hi vaig pensar gaire més estona. No podia ser que els redactors del decret haguessin badat tant i els restauradors els poguessin colar ara aquest gol! Però aleshores -oh, sorpresa-, just l'endemà, dissabte, vaig llegir al digital MallorcaDiario.com un article que confirmava punt per punt el que el dia abans m'havia dit l'olivaire. Segons s'hi explica, la junta directiva de la Federació Nacional d'Hostaleria ha trobat una fissura en el reial decret 895/2013 (el que prohibeix reomplir setrills a bars i restaurants). La fissura permet fer-hi una trampeta que "consisteix a introduir algun condiment al recipient contenidor -per exemple, un all, farigola o una fulla de llorer- i etiquetar l'envàs amb total claredat, informant-hi que es tracta d'un 'adob per a amanides'". Pilar Carbonell, presidenta del sector de restauració de la Confederació d'Associacions Empresarials de Balears, explica l'estratagema: "D'aquesta manera no estem servint oli, ja que no conté només oli, però alhora tampoc no en canviem radicalment el sabor, ja que, perquè això succeeixi, ha d'impregnar-se bastants dies, cosa que no passarà atès el marge de temps que dura l'oli en un setrill".

Arribats a aquest punt em meravella la incapacitat dels legisladors per no haver previst que al text que preparaven -i no pas a corre-cuita- hi havia aquesta bretxa. Els restauradors que estan en contra d'haver de fer servir ampolletes d'oli irreomplibles els haurien d'enviar una panera per Nadal, amb un pernil ben gros, per donar-los les gràcies. S'ha de ser ben burro, francament.

5-III-14, Quim Monzó, lavanguardia