President alemany, a judici per un regal de... 800 euros

Ahir va començar a Hannover un judici contra l’expresident federal alemany Christian Wulff. És la primera vegada que un president respon davant un tribunal, encara que sigui per una minúcia.

   Wulff, un catòlic conservador de família humil i desestructurada, amb un pare que se’n va anar de casa als dos anys de néixer ell i una mare amb esclerosi múltiple, va ser un home fet a si mateix que va ascendir des de ben avall. Diuen que per això va desenvolupar certa fascinació per la gent famosa i de diners. Del 2003 al 2010 va ser president de Baixa Saxònia. Estrella en ascens en la CDU, Merkel el va aparcar en la presidència federal, un càrrec amb poc contingut polític en el qual no podia fer-li ombra, com va fer amb tants d’altres. Com a president, Wulff va sortir-se del guió que s’esperava d’ell i va protagonitzar dues declaracions sonades; una contra els bancs, per la seva manifesta irresponsabilitat al casino que va explotar el 2007-2008, i una altra redimint l’islam en afirmar que formava part d’Alemanya, una picada d’ullet a la nombrosa comunitat d’aquesta confessió existent a Alemanya, que es tendeix a criminalitzar i hostilitzar.

El 13 de desembre del 2011 el diari Bild, l’extrema dreta de l’establishment mediàtic, va destapar l’ambigüitat de Wulff en el cas d’un crèdit que va rebre d’una família adinerada amiga per comprar casa seva, després que el polític refés la vida, en separar-se de la seva primera dona i casar-se amb la jove Bettina Körner, catorze anys més jove que ell i que va acabar sent la primera primera dama europea en exhibir un tatuatge a l’espatlla. En aquell crèdit no hi havia res il·legal, però Wulff n’havia negat l’existència en una pregunta parlamentària, la qual cosa quedava malament...

Van seguir altres acusacions sobre favors de pa sucat amb oli. La premsa alemanya, tan laxa en matèria de bancs, va examinar amb lupa les invitacions que Wulff va rebre. Assetjat, el president va dimitir el 17 de febrer del 2012, un any després es va divorciar de Bettina. Pagant 20.000 euros de multa l’assumpte judicial hauria conclòs, però Wulff diu que lluita pel seu honor. Admet errors, però cap d’indigne. El judici durarà diversos mesos i és per una invitació de 800 euros per assistir a la Festa de la Cervesa de Munic, que va pagar el productor de cinema i amic de Wulff David Groenewold.

15-XI-13, R. Poch, lavanguardia