l’homofòbia, bandera recurrent dels neofeixismes europeus

Rússia va exigir ahir que el Govern polonès li demanés disculpes per haver permès que una multitud d’ultra-nacionalistes ataquessin dilluns l’ambaixada russa a Varsòvia, escalant el reixat, tirant ampolles i pedres al recinte i calant foc a la cabina de vigilància policial a l’entrada. El Kremlin exigeix castigar els culpables, una compensació pels danys i garanties que incidents com aquest no es tornin a repetir.

De fet el Govern polonès no va esperar la reacció russa. El primer ministre, Donald Tusk, va condemnar els “inacceptables” actes de violència i va declarar que l’“avergonyien”, sobretot perquè van passar el dia del 95è aniversari de la recuperació de la independència nacional.

Grups d’ultres descontrolats i emmascarats van abandonar la columna de manifestants que marxava pels carrers i van atacar un edifici ocupat per militants d’esquerra, van agredir els policies, van calar foc a un arc de flors que era signe públic de tolerància, van incendiar cotxes aparcats i van atacar l’ambaixada russa. La turba cridava: “Polònia està en mans d’esquerrans i mariques!”, “A les hordes roges, pega’ls amb la falç i el martell!”. Després de xocs en què la policia va fer servir bales de goma i gas pebre, uns setanta violents van ser detinguts i una dotzena de policies van resultar ferits.

Les manifestacions d’ultra-nacionalistes, barrejats amb bandes de seguidors de futbol, caps rapats, feixistes i extremistes de diversa mena, majoritàriament joves, aquests darrers anys s’han convertit en alguna cosa més que un problema d’ordre públic. Animats i instigats per l’oposició nacional-catòlica del partit Llei i Justícia (PiS), que va veure en l’extremisme feixistoide un aliat natural del seu rebuig del Govern liberal –al qual no tan sols neguen legitimitat democràtica sinó que també acusen de perpetrar un atemptat terrorista contra l’avió amb el president de la república a bord, fa tres anys–, barregen l’antisemitisme, l’antieuropeisme i l’anticomunisme passat amb un vehement rebuig dels homosexuals i la demanda d’una revolució nacionalista per instaurar una “Polònia per als polonesos”.

Jaroslaw Kaczynski, líder de l’oposició i germà bessó del president mort en l’accident aeri, nega que Polònia sigui independent, la qualifica de “condomini russo-alemany” i denuncia conspiracions per convertir-la en colònia de forces fosques. El seu model explícit és el primer ministre hongarès, Viktor Orbán, denunciat a la UE per autoritari, nacionalista i irrespectuós amb les normes europees.

Les manifestacions ultres s’han convertit en alternativa a les festes oficials. Diumenge a Varsòvia hi va haver una desfilada presidida pel president Bronislaw Komorowski i una cursa urbana en què va participar el cap del Govern, Tusk. Els nacional-catòlics, que boicotegen l’aniversari oficial, van commemorar la independència a Cracòvia, al peu del castell reial de Wawel, on hi ha enterrat el difunt president Lech Kaczynski, que veneren com a màrtir.

13-XI-13, M. Stasinski, lavanguardia