Espanya cañí -132: permís per a que els funcionaris vagin a missa en horari laboral

> dossier Espanya cañí <

 

El diari Público explica que la Conselleria d’Agricultura de la Junta de Castella-la Manxa, que presideix María Dolores de Cospedal, va enviar la setmana passada un correu electrònic al seus empleats. Hi posava que, com que divendres era sant Francesc d’Assís, tothom que volgués anar a la missa que se celebraria divendres a Toledo, al monestir de San Juan de los Reyes, els deslliurarien d’una hora i mitja de feina.

Que en un Estat suposadament aconfessional, els funcionaris puguin escapar-se de la feina una hora i mitja per anar a un ritu catòlic és encantador. Evidentment, que a cap adventista, jueu, musulmà o pastafarià no li passi pel cap demanar hora i mitja de   festa per un motiu semblant, perquè li diran que no. Això ha fet que el PSOE n’hagi intentat treure partit: diu que aquesta hora i mitja per anar a una missa catòlica és una vergonya en aquests moments que la Junta ni tan sols substitueix els metges quan hi ha vacances. El sindicat STAS explica a Público que rebutgen “aquesta anticonstitucional utilització dels serveis públics per potenciar actes religiosos de qualsevol confessió”.

El PSOE es queixa ara d’aquesta falsa aconstitucionalitat de l’Estat, però quan manaven no van fer ni un pas per acabar amb els tractes de privilegi que a Espanya manté l’Església catòlica. Dies enrere, a La Opinión de Màlaga, Francisco Delgado –que va ser diputat i senador del PSOE (ja no hi milita) i ara és president d’Europa Laica–, exculpa el seu antic partit i diu que mai no van tenir prou majoria per tombar els acords amb la Santa Seu del 1979. Suposo que haver-se deslliurat de la militància li permet dir ara coses que potser abans no deia. Una: que és un escàndol que a Espanya l’Església catòlica no pagui l’IBI. Dues: que l’excusa de Cáritas, que l’Església catòlica esgrimeix sempre, és esbiaixada perquè, encara que la controli, hi ha molta altra gent que en forma part: “l’Església finança Càritas en un 10%; el 90% de Càritas ve de particulars i de l’Estat”. Tres: que, a més de no pagar els IBI, no paga altres coses que li tocaria pagar: l’impost de successió, el de patrimoni, el d’obres... Diu Delgado: “Cada vegada descobrim més congregacions de monges que tenen pisos que lloguen i que no en paguen l’IBI”.

Com a cirereta d’aquest pastís tenim una notícia de divendres passat, apareguda al diari Levante. A Iàtova, un municipi de la comarca de la Foia de Bunyol, a 46 quilòmetres de València, han nomenat Alcaldessa Honorària la Verge dels Desemparats, a.k.a. la Geperudeta. Un nou exemple de com les autoritats es passen pel folre la suposada a confessionalitat d’aquest Estat. Diuen que el papa Francesc sorprèn el món amb una actitud d’obertura i senzillesa que no s’havia vist mai però, mentrestant, al Regne d’Espanya l’Església catòlica continua amb la directa posada i el nacionalcatolicisme com a bandera.

10-X-13, Quim Monzó, lavanguardia