l’Esglèsia catòlica polaca també demana perdó per la pederàstia (però no vol pagar)

La jerarquia catòlica polonesa està assumint la seva responsabilitat moral per la conducta reprovable dels seus sacerdots pederastes. Però continua sense afrontar-ne les conseqüències legals com a institució. Fa una setmana, els bisbes polonesos van convocar una roda de premsa sense precedents per respondre a un cúmul d’informacions sobre casos de pederàstia en els quals hi havia implicats sacerdots del seu país.

El motiu immediat de la convocatòria va ser un reportatge televisiu que va mostrar com la cúria de Varsòvia, en contra de la normativa interna de l’Església catòlica, havia mantingut en el càrrec de rector un sacerdot condemnat el maig per abusos sexuals a escolans menors d’edat.

“Tota víctima de pederàstia vol que l’Església catòlica demani perdó i faci una profunda reflexió. I perdó és la paraula més suau que correspon dir”, va declarar el bisbe Wojciech Polak, secretari de la Conferència Episcopal polonesa. “L’Església a Polònia tracta els delictes de pederàstia amb summa serietat”, va afegir Polak.

Les declaracions del bisbe i tres jerarques més presents a la roda de premsa van xocar amb la posició del canceller de la cúria varsoviana, responsable d’ignorar la condemna del rector de Tarchomin. El canceller va fer el desentès i va treure importància i credibilitat a les acusacions, i va defensar la conducta de la cúria.

 

   La manifesta perplexitat de tres clergues més a causa de les seves declaracions i la subsegüent indignació que van provocar segons l’opinió pública van persuadir l’arquebisbe Henryk Hoser de destituir el canceller i demanar perdó per les seves paraules. Tanmateix, el cas deixa la impressió que el canceller va pagar culpes alienes, perquè la decisió d’ignorar primer les denúncies d’abusos contra el rector i després la sentència judicial clarament corresponia a l’arquebisbe en persona.

Malgrat la seva condemna de la pederàstia i la petició de perdó, la jerarquia polonesa continua sense voler reconèixer la seva responsabilitat institucional i enfrontar les seves conseqüències legals com a institució.

El pare Jozef Kloch, portaveu de la Conferència Episcopal, va afirmar divendres passat que l’Església no pagaria indemnitzacions a les víctimes de capellans pederastes. “Pagar-ne correspon a qui va cometre el delicte”, va declarar Kloch.

Les seves paraules van ser un comentari directe sobre el primer judici civil en contra de l’Església a Polònia, en el qual un exescolanet reclama 200.00 zlotys (uns 50.000 euros) a l’Església com a compensació pels abusos dels quals hauria estat objecte per part d’un rector. El cas desperta molta polèmica a Polònia, on experts jurídics es divideixen entre els qui consideren que la responsabilitat institucional de l’Església per la conducta delictiva del clergat és ineludible al país, igual com ho va ser als Estats Units i Irlanda, i els qui opinen el contrari.

Malgrat que un total de 27 sacerdots catòlics han estat jutjats els últims anys, el debat públic sobre la pederàstia com a problema de l’Església en aquest país, on l’Església per raons històriques gaudeix d’un prestigi molt alt, és relativament nou i s’ha intensificat enormement al llarg de les últimes setmanes, sobretot des que a finals d’agost el papa Francesc va destituir el nunci polonès a la República Dominicana i després que es va fer públic el cas d’un altre capellà polonès, Wojciech Gil, investigat per pederàstia al país caribeny i que s’havia refugiat a Polònia per fugir així de la justícia dominicana.

6-X-13, M. Stasinski, lavanguardia