i+D: a Espanya, retallades; a França, inversions
Si avui França és una potència nuclear és gràcies a l’anticipació del general De Gaulle. Si el tren d’alta velocitat és una de les joies tecnològiques franceses és fruit de la visió del president Pompidou... François Hollande, a la seva manera, s’ha proposat seguir els passos dels seus antecessors i impulsar des de l’Estat la resurrecció de la indústria francesa, que al llarg de les darreres dècades ha anat perdent terreny inexorablement. El president francès va presentar ahir amb aquesta finalitat un ambiciós programa, concertat per l’Estat i les empreses privades, per impulsar 34 projectes d’innovació tecnològica que situïn el país al capdavant de la indústria del futur. “La tercera revolució industrial també es produirà a França”, va dir.
Aquests 34 projectes, convertits des d’ara en una “prioritat nacional”, estan associats a tres eixos estratègics –la transició energètica i mediambiental, la salut i la tecnologia digital– i van des del futur avió elèctric fins a la nova generació del tren d’alta velocitat (TGV), passant per automòbils de baix consum o guiats sense conductor, l’e-educació, la ciberseguretat, la nanoelectrònica, la robòtica o la biotecnologia mèdica.
Es tracta en tots els casos de projectes en què les grans empreses i grups industrials francesos ja han començat a treballar i que poden tenir una traducció material concreta en el termini d’una dècada. Majoritàriament han estat proposats per les empreses, i també seran empresaris reconeguts els encarregats de pilotar-los.
L’Estat francès, que destinarà a aquest programa 7.500 milions d’euros –entre préstecs, ajuts i beneficis fiscals– no pretén aquesta vegada assumir un paper dirigista, sinó acompanyar la iniciativa privada, que haurà d’assumir el gruix de les inversions. “No es tracta de tornar als anys seixanta, quan l’Estat era el prescriptor, el productor i el client”, va assegurar Hollande. Es tracta, en certa manera, d’un colbertisme posat al dia, d’un mode d’intervencionisme suau.
El gabinet dels Estats Units McKinsey, que ha col·laborat en la preparació del programa, estima que en el termini d’una dècada el pla pot generar 475.000 nous llocs de treball industrials, crear un valor afegit de 45.000 milions d’euros i un augment de les exportacions franceses per un valor de 18.000 milions.
La indústria francesa necessita un gran revulsiu. En clar retrocés, al llarg dels darrers deu anys ha perdut al voltant de 750.000 llocs de treball, segons va assenyalar el ministre de Regeneració Industrial, Arnaud Montebourg, i ha vist reduït el seu pes en l’economia del país al 12% del producte interior brut (PIB), per sota de la mitjana europea i la meitat que a Alemanya. Com a resultat, el dèficit exterior de França va assolir l’any 2011 la xifra rècord de 70.000 milions d’euros, una sagnia que es redueix, però molt a poc a poc: l’any passat va disminuir fins a situar-se en 67.200 milions.
13-IX-13, Ll. Uría, lavanguardia