Espanya cañí -104: si els inspeccionats són, alhora, els inspectors... és que som tontos

> dossier Espanya cañí <

La jutgessa que investiga el cas de les dietes de l’antiga Caja Navarra (CAN) va imputar ahir l’expresident de la comunitat, Miguel Sanz, l’alcalde de Pamplona, Enrique Maya, i l’exconseller del govern de Navarra, Álvaro Miranda, pel cobrament de les esmentades dietes. Amb ells, la xifra d’exdirectius i expolítics imputats per la seva gestió al capdavant de les antigues caixes d’estalvis s’eleva gairebé a un centenar d’unes vuit entitats diferents.

El 2010, la CAN va voler despolititzar l’entitat i deixar fora del consell d’administració els representants polítics. No obstant això, es van crear dos òrgans consultius, la Junta d’Entitats Fundadores i la Comissió Permanent de la Junta d’Entitats Fundadores, en què sí que participaven els polítics i cobraven dietes per assistència que abonava la CAN. Tot i que es reunien cada tres mesos, el cert és que podia haver-hi dues o més reunions el mateix dia, amb la qual cosa es cobraven dietes per cadascuna. Ara la jutgessa María Paz Benito Osés investigarà la creació i funcionament d’aquests òrgans que havien de ser supervisats pel mateix govern de Navarra i que un dels imputats, Miguel Sanz, presidia.

Actualment la CAN ja no existeix com a entitat financera, perquè va traspassar tot el negoci bancari a Banca Cívica, que posteriorment va ser absorbida per CaixaBank. La CAN està en procés de convertir-se en fundació de caràcter especial i manté una participació de l’1,16% a CaixaBank, encara que no hi ha cap vincle entre aquestes dues organitzacions.

La providència d’ahir en la qual es fixa la declaració dels imputats es produeix després d’una interlocutòria en què la jutgessa va assenyalar que “les persones que estaven rebent aquests pagaments presumptament injustificats eren les mateixes que havien de dur a terme la tasca d’inspecció de la gestió de l’entitat pagadora i la definitiva qualificació que es realitzi d’ells dependrà del curs de la causa”.

Per aquesta mateixa raó, la magistrada va sol·licitar ahir al Departament d’Economia del Govern de Navarra “les autoritzacions que existeixin en relació amb el cobrament de dietes per assistència i desplaçament, i les condicions en el seu cas per percebreles”. La jutgessa considera que “ens trobem davant presumptes delictes contra l’administració pública, bé sigui delicte de suborn o prevaricació”, segons va especificar a la interlocutòria del 21 de març passat.

A més dels imputats, també va cobrar dietes per les mateixes funcions als òrgans assessors, entre d’altres, l’actual presidenta de Navarra, Yolanda Barcina. No obstant això, Barcina no està imputada en aquesta causa. L’actual presidenta de la comunitat ja ha tornat els 68.553 euros cobrats en dietes per pertànyer als òrgans assessors de Caja Navarra. L’expresident Miguel Sanz i altres imputats també han anunciat la devolució de les dietes.

La imputació dels exresponsables polítics de Navarra és diferent de la d’altres banquers, directius i exconsellers imputats o investigats per la seva gestió al capdavant de les caixes d’estalvi. Hi ha un grup, com els consellers de Bankia, entre els quals destaca l’expresident Rodrigo Rato, als quals se’ls imputa possibles delictes en la gestió. En altres casos, com a Caixa Penedès, el delicte pel qual són imputats un grup de directius amb Ricard Pagès al capdavant és l’autoassignació de pensions milionàries a l’esquena dels òrgans de govern de l’entitat. A Novagalicia la investigació se centra en les indemnitzacions milionàries que van percebre alguns dels antics màxims directius de l’entitat.

A més dels imputats, diversos jutges investiguen altres directius bancaris sense que hagin estat imputats ara per ara. Fonts financeres asseguren que aquesta situació pot perjudicar el sector en el futur perquè quan es comencin a conèixer les sentències, en els propers anys, pot ser quan tot just els bancs comencin a remuntar el vol després de la crisi actual.

3-IV-13, E. Magallón, lavanguardia