de qué ha de dependre el preu d’una tallada de cabells?
Hauria de pagar una dona el mateix que un home quan va a la perruqueria? Segons el Consell d’Igualtat de Tracte de Dinamarca, la resposta és que sí. Així de clar l’ha deixat en una de les seves últimes deliberacions, en la qual obliga a una perruqueria a indemnitzar amb 2.500 corones (uns 335 euros) una clienta que volia tallar-se el cabell, encara que ja el portava curt, i a la qual se li exigia un preu més alt que no hauria hagut de pagar un home.
Segons els preus fixats per l’establiment en el moment dels fets, la tallada de cabells femenina costava 528 corones (uns 70 euros), 100 més que el masculí. La perruqueria també fixava un extra per a tallades de cabells llarg.
Després de comprovar que malgrat tenir el cabell curt li demanaven el preu fixat per a una dona, la demandant va renunciar a tallar-se el cabell a aquesta perruqueria i en canvi va decidir denunciar-la davant el Consell d’Igualtat de Tracte.
Després d’estudiar el cas, aquest organisme va veure indicis clars que fixar el preu en funció del sexe i no de la llargària del cabell, la naturalesa del tall o altres paràmetres constitueix un signe de discriminació i, per tant, infringeix la llei danesa que vetlla per la igualtat de tracte que mereixen totes les persones amb independència del seu gènere, raça, religió, creences, visions polítiques o origen social.
La contundent decisió d’aquest organisme, tanmateix, ha provocat sorpresa i enuig entre els professionals del sector, que qualifiquen “d’absurda” la mesura i ja han apel·lat el veredicte, que haurà ara de ser reexaminat per un tribunal.
Segons la presidenta de l’organització danesa de perruquers i estilistes independents, Connie Mikkelsen, “tallar-li el cabell a una dona requereix simplement més temps”, amb independència de si el té curt o llarg. Segons la seva opinió, a més, deixar de fixar els preus en funció del sexe, que és com habitualment ho fa la major part de les perruqueries, conduirà a “un caos en els preus”. “Mesurar el temps que es fa servir en tallar el cabell de cada client portaria a una discussió sobre la longitud del cabell quan ha de ser considerada mitjana, quan ha de ser considerada llarga, la qual cosa donarà lloc a una sèrie de conflictes amb els clients”, vaticina Connie Mikkelsen.
Pel moment, el recurs interposat contra la decisió ha aconseguit parar temporalment el pagament de la multa per part de la perruqueria denunciada, en espera que un tribunal decideixi si els perruquers poden continuar cobrant en funció del sexe o bé han de trobar una altra manera de cobrar pels seus serveis.
Però més enllà del desenllaç el cas no fa més que subratllar la imatge de Dinamarca com una de les nacions més compromeses amb la igualtat de sexe, situació que comparteix amb els altres països nòrdics, Suècia, Noruega i Finlàndia.
Dinamarca és el setè país del món amb menys diferències entre home i dona, segons l’informe anual publicat el 2012 pel Fòrum Econòmic Mundial, en el qual Islàndia, Finlàndia, Noruega i Suècia lideren la classificació.
28-II-13, G. Moreno, lavanguardia