Espanya cañí -91: la honestedat (vacuna contra la corrupció) ha de començar per un mateix

> dossier Espanya cañí <

El filòsof grec Demonax (II a.C.), segons ens va transmetre Lucià de Samòsata, va rebutjar ser sepultat al final dels seus dies i va demanar als seus deixebles que l’abandonessin al bosc per ser devorat per les feres, amb l’argument que desitjava poder ser d’alguna utilitat per a altres éssers vius després de mort. Segurament, bona part de les 30.000 famílies d’altres tants morts que continuaven cobrant les prestacions de la dependència devien ser seguidors del cínic Demonax. Però això no ha estat prou argument perquè el Govern espanyol no els hagi obligat a tornar els 140 milions cobrats il·legalment en els últims quatre anys.

Andalusia és la regió on més morts continuaven estant molt vius a efectes de l’Imserso. Un total de 4.194 casos irregulars s’han descobert en aquest territori, després que el Tribunal de Comptes creués les dades de les comunitats autònomes amb els de l’Institut Nacional d’Estadística. En aquest rànquing dels defraudadors dels ajuts de la dependència, apareix en segon lloc Castella i Lleó, amb 4.105 casos, seguida del País Basc (3.444) i de Galícia (3.389).

És evident que no només ha fallat l’honradesa d’aquestes famílies, sinó també l’eficiència de l’Administració en el control de les prestacions. L’Imserso és qui, com a responsable del Govern d’Espanya, havia d’haver-se encarregat de l’aplicació informàtica que permet regular els ajuts a la dependència, però igualment descobrir el finançament indegut. Ha faltat doncs transparència per detectar les baixes que es produïen, però així mateix hi ha hagut mala fe per part dels particulars que no han advertit a les autoritats de la defunció d’un familiar a fi de continuar cobrant els ajuts que aquest rebia. Quan els ciutadans situen la corrupció com un dels mals de la política, haurien d’adonar-se que l’honestedat comença per un mateix, i que no val queixar-se dels altres per allò que a un li manca. Si les persones intenten enganyar l’Administració, és evident que no tenen cap autoritat moral per protestar per tants delictes de malversació com apareixen diàriament a la llum pública.

Ni una sola comunitat espanyola escapa a aquestes pràctiques, encara que s’hauria d’aclarir que els casos de les Balears són només sis i que a les Canàries no assoleixen la xifra de dos-cents. A Catalunya els casos registrats són 1.959, situant-se en una zona intermèdia quant a episodis comptabilitzats; en volum de diners, la suma estafada és la tercera part que a Andalusia.

Hem d’exigir als nostres polítics la màxima honradesa, però també hauríem de reclamar-nos-la a nosaltres mateixos. Com va escriure l’escriptor anglès Georges Bernard Shaw, “em temo que hem de fer honest el món abans de poder dir honestament als nostres fills que l’honestedat és la millor política possible”.

20-I-13, Màrius Carol, lavanguardia