si Larus i Hjaltason han estat condemnats, perquè no Rodrigo Rato, o tants d’altres?
Els esforços de la justícia islandesa per castigar els banquers que van portar el país a la ruïna comencen a donar fruits. Després d’asseure al banc dels acusats a qui va ser primer ministre del país durant els anys previs a la crisi, Geir H. Haarde, els jutges han condemnat ara a nou mesos de presó dos ex-alts dirigents del banc Glitnir, la tercera entitat financera del país i la primera que va caure en fallida després del col·lapse financer de finals del 2008.
La condemna, que va fer pública divendres passat el tribunal de Reykjavík, és la primera d’aquest tipus que s’emet contra els màxims responsables dels grans bancs del país des de l’esclat de la crisi. Els condemnats són l’ex-director executiu de Glitnir Larus Welding, i el també ex-alt càrrec del banc Gudmundur Hjaltason. Tots dos han estat declarats culpables de frau per haver aprovat un préstec milionari i extremadament arriscat a una companyia pocs mesos abans que esclatés la crisi. A més d’abusar de la seva posició saltant-se les normes de prudència del banc, la sentència considera que la seva decisió va posar en perill real els fons de l’entitat, exposant-los en excés a l’empresa que va rebre el crèdit.
Aquest cas és només una mostra del tracte de favor i complicitat irresponsable amb què la banca solia actuar abans de la crisi per beneficiar certes empreses. De fet, Milestone, la companyia que va rebre el crèdit, era accionista del banc i va utilitzar els diners, uns 103 milions d’euros, per pagar, al seu torn, un deute contret amb el banc d’inversions Morgan Stanley.
La condemna a nou mesos de presó, però, queda lluny dels cinc anys que demanava la Fiscalia. A més, sis dels nou mesos de la condemna han quedat suspesos. Malgrat això, fonts de la Fiscalia consultades per aquest diari van considerar que el que importa és que els acusats hagin estat declarats culpables. Van remarcar, a més, que en el cas de Welding la condemna enfortirà els arguments de l’acusació en un altre cas que la justícia té obert contra ell.
Aquest nou cas, de fet, començarà dilluns vinent i també asseurà al banc dels acusats l’empresari Jon Asgeir Johannesson, fundador de la societat d’inversions Baugur, avui en fallida. Les seves temeràries acrobàcies financeres també van formar part de les causes de la crisi.
Moguda pel fort clamor social que va provocar la desfeta financera del país, Islàndia és l’Estat que ha demostrat posar més afany fins ara a l’hora de demanar responsabilitats a la seva classe dirigent.
3-I-12, G. Moreno, lavanguardia