Espanya cañí -88: el Govern Rajoy aprofita el Nadal per a tornar a fer el ridícul

> dossier Espanya cañí <

Resulta insòlit que el Govern central, en ple dia de Nadal, fes pública una nota oficial a través del Ministeri d’Hisenda per anunciar una rectificació respecte a la nòmina de desembre dels funcionaris. L’assumpte no té prou transcendència ni urgència per mobilitzar l’aparell de l’Estat en un festiu tan assenyalat, ja que la qüestió s’hagués pogut comunicar sense més problemes l’endemà, ahir, que era feiner a gairebé tot l’Estat.

L’anunci del Ministeri d’Hisenda assenyala que retornarà als funcionaris, en el termini de tres mesos, l’import de les cotitzacions socials corresponents a la paga extra de Nadal que se’ls descompten en la nòmina de desembre malgrat que no han cobrat l’esmentada paga, ja que els la van suprimir en el marc de les mesures especials d’ajust de la despesa pública.

El descompte en la nòmina de desembre de les cotitzacions socials corresponents a la paga no cobrada de Nadal equival a una rebaixa salarial del 3,6% de mitjana en aquell mes. Però per sobre d’això, constitueix un nou greuge cap als treballadors de l’Administració pública. Aquest fet havia generat una espiral d’indignació profunda en aquest col·lectiu laboral –ja castigat amb altres retallades del seu poder adquisitiu– que el Govern central ha volgut aturar el més aviat que ha sabut i pogut fer-ho, tot i que hagi estat el mateix dia de Nadal.

En aquest comunicat insòlit, el ministeri lamenta l’impacte negatiu que la falta d’adequació de la quota per drets passius i aportacions a mutualitats per la paga extra de desembre ha pogut tenir en el col·lectiu dels funcionaris, i a continuació assenyala que en el primer trimestre del 2013 repararà aquest efecte, i restituirà un import equivalent a les cotitzacions de la paga extra per aquests conceptes que s’han descomptat en la nòmina corresponent al desembre.

El ministre d’Hisenda, tanmateix, haurà de justificar les raons d’aquesta rectificació, ja que fa només uns dies, en resposta a una pregunta parlamentària, defensava la procedència d’aquest descompte en la nòmina de desembre. Així havia dit que és legal la cotització dels funcionaris per l’extra de Nadal malgrat que aquest any no la cobrin, perquè la suspensió de l’esmentada paga és independent de la quantia anual de les cotitzacions anuals pers drets passius i aportació a mutualitats, que es reparteix entre catorze pagues.

Tot un galimaties, en suma, que ofereix una imatge molt negativa d’improvisació i de manca de rigor que el Ministeri d’Hisenda hauria pogut evitar a temps i en el seu moment, sense necessitat d’esperar al mateix dia de Nadal per resoldre l’assumpte.

27-XII-12, lavanguardia