Espanya cañí -85: cercles viciosos, i viciats, d’autoimpunitat de la partitocràcia

> dossier Espanya cañí <

Setmana de renovació dels consellers de la Cambra de Comptes de Madrid, un òrgan depenent de la Comunitat que presideix Ignacio González. Ahir va finalitzar el termini perquè els grups polítics presentessin als seus candidats a ostentar la cúpula de l'òrgan fiscalizador de la regió, les candidatures de la qual es votaran el dijous en el ple de l'Assemblea de Madrid. El 30 de novembre, el portaveu d'UPyD a l'Assemblea, Luis de Velasco, va proposar modificar la llei per apartar als partits polítics d'aquesta selecció i que les candidatures responguin únicament a un procés de mèrit i capacitat, obert i de lliure concurrència i amb audiències públiques en la pròpia Assemblea de Madrid. Ni PP ni PSOE ni IU van respondre a aquesta petició que pretenia atorgar més transparència a un organisme que paga més de 7.000 euros mensuals a cada conseller i que destina el 84% de la despesa a cobrir les despeses de personal.

Els cinc noms que el portaveu del grup parlamentari popular va proposar ahir a la Taula de l'Assemblea de Madrid són els mateixos noms que estan en la Cambra de Comptes des de fa sis anys, proposats pels populars en 2006. Arturo Canalda, ExDefensor del Menor, és l'actual president. Segons el seu perfil de Linkedin, ha estat administratiu d'El Corte Inglés entre 1986 i 1991. A partir de llavors va ser quan va fer carrera política dins del PP de Madrid. Un altre vell conegut de la política és el seu company Marino Díaz Guerra, que va ser sotssecretari de Presidència i del ministeri de Treball amb José María Aznar i a qui els populars tornen a proposar per mantenir-se en la Cambra de Comptes. La seva experiència professional en la fiscalització d'organismes públics és tan simple com la de Concepción Ruano, també consellera proposada pel PP juntament amb María Victoria Malavé i Carlos Salgado Pérez.

Tomás Gómez va presentar ahir com a candidats a Andrés Gómez Sánchez, el màxim mèrit dels quals ha estat ser conseller de la televisió pública madrilenya Telemadrid, i Mónica Melle Hernández, una de les persones de màxima confiança de la socialista Carme Chacón quan estava al capdavant del ministeri de Defensa. Luis de Velasco, portaveu del grup parlamentari d'UPyD a l'Assemblea de Madrid, va presentar ahir amb caràcter d'urgència una proposició de llei per reformar la Llei 11/1999 de la Cambra de Comptes de la Comunitat de Madrid, creada fa tretze anys com a òrgan tècnic dependent de l'Assemblea –independent des del punt de vista orgànic i funcional- encarregat de la fiscalització de l'activitat economicofinancera del sector públic de la Comunitat de Madrid.

“Entenem que hi ha un clar conflicte entre el nomenament dels consellers pels partits polítics i la pròpia funció de la Cambra, que no és una altra que controlar el poder polític”, deia De Velasco als altres portaveus de la càmera madrilenya que van fer cas omís a la seva proposta.

11-XII-12, A.I. Gracia, elconfidencial