Aurora Daurada: nacionalpopulisme grec en auge

... Curiosament, els programes de suport social d’Aurora Daurada no només recorden els integristes musulmans des de Gaza o el Caire fins als barris pobres de Casablanca, sinó el mateix Partit Comunista grec dels vells temps de glòria. “Hi havia una tradició de solidaritat social a l’esquerra; els comunistes van crear reserves d’aliments durant la fam en l’ocupació alemanya i això es va mantenir després –explicava Stelios Kouloglou, president del canal la televisió per internet TVXS–. Hem de recuperar-ho”.

Nikaia és un repte molt clar per a l’esquerra. Es tracta d’un dels barris obrers més devastats per la crisi, on l’atur s’aproxima al 50%. Nikaia és un vell feu comunista. La nova formació d’esquerres Syriza ha pujat del 6 al 38% dels vots al barri. Aurora Daurada ha arribat de zero al 8,7%. Però els neonazis ja competeixen amb l’esquerra pel vot dels ciutadans més castigats pels ajustos. “Per motius ètics, Syriza no pot donar menjar a canvi de vots –comentava Alice Vegiri, assessora d’una diputada de Syriza–. Però sí que dóna suport a xarxes de solidaritat, programes alimentaris i botigues gratuïtes, que normalment estan gestionats per activistes de Syriza”...

Potser és una petita pista que Aurora Daurada, com tants altres partits feixistes al llarg del segle XX, pot respondre a altres interessos, malgrat la seva retòrica de defensar el treballador grec davant banquers nacionals i internacionals. “De sobte, tenen molts diners i no sabem d’on; però potser no és casualitat que els diputats d’Aurora Daurada votessin contra una nova llei que hauria forçat els grans naviliers com Arestis a pagar imposats”, va dir Aras Chatzistefanou, director del documental Catastroika...

Gazi, un nou districte d’Atenes vora les xemeneies de la vella empresa estatal de gas, és un conjunt de lofts, teatres d’avantguarda, establiments de tatuatges i pírcing i clubs, alguns identificats per la bandera de l’arc de Sant Martí de la comunitat gai. No és estrany que, més enllà dels barris d’immigrants, el mes passat es convertís en el blanc de les noves ofensives d’Aurora Daurada.

El pretext de l’atac era la producció al petit teatre Hytirio de Gazi (aforament: 150 persones) de Corpus Christi, l’obra del dramaturg nord-americà Terence McNally que representa Jesucrist i els seus deixebles com un grup d’amics homosexuals. La versió atenesa de Corpus Christi oferia encara més possibilitats als samarretes negres d’Aurora Daurada, ja que el seu director és el jove actor i director Laertis Vasiliou, d’origen albanès. “Havíem representat l’obra al juny i va tenir una acollida molt bona; alguns grups fonamentalistes ortodoxos ens van posar plets, però van ser denegats”, va explicar Vasiliou en una entrevista al teatre.

Però quan vam tornar a fer l’obra a l’octubre “hi vam veure la mateixa gent que havíem vist al judici; eren davant del teatre movent brega, insultant, arrencant cartells, i en diverses ocasions van intentar fer caure la porta del teatre; gràcies a Déu, és bastant forta”, va dir Vasiliou ensenyant la porta de ferro.

Els integristes ortodoxos i els paramilitars d’Aurora Daurada es van presentar davant el teatre a cada representació, dues vegades a la setmana, durant tres setmanes. Gràcies a la protecció policial, es va poder fer una actuació simbòlica davant un grapat d’espectadors. Però a finals d’octubre Vasiliou va tirar la tovallola i va suspendre l’obra. La setmana passada, el fiscal general va anunciar que hi hauria judici. Però els jutjats no són membres d’Aurora Daurada sinó el mateix Vasiliou, acusat ja formalment de blasfèmia.

Tal com pot veure’s en imatges gravades per diversos mitjans, hi havia dues cares molt conegudes enmig de la horda que acudia al Hytirio. Un era el bisbe Serafim Mentzelopolous, les barbes abundants del qual es van veure en més d’una ocasió entre els uniformes paramilitars. L’altre era el diputat d’Aurora Daurada –i amo d’una botiga de faramalla neonazi– Ilias Panagiotaros, que pot veure’s en els vídeos cridant a Vasiliou: “Vés-te’n al teu país, albanès, que et donin pel cul”. “Van amenaçar d’esquarterar-nos i enviar-nos a Albània en una caixa; feien gestos de degollar”, diu Vasiliou.

“Per a Aurora Daurada va ser un xou organitzat mitjançant xarxes socials –prossegueix Vasiliou–. Van entendre que l’obra és famosa, volien publicitat”. Era una oportunitat idònia per portar la campanya de violència a altres fronts després de mesos d’atacs contra immigrants. Al capdavall, “Gazi és el Chueca de Atenes”, diu, fent referència al barri gai de Madrid.

Però no només són els gais i els albanesos els que se la juguen a l’Atenes de la crisi. El fet que s’hagués de cancel·lar una obra a causa de la campanya d’intimidació és un precedent perillós. “Atenes té és la tercera ciutat europea amb més activitat teatral, després de Londres i Berlín; hem representat 450 obres a Atenes aquest any i és teatre molt avantguardista”, diu Vasiliou, que ha guanyat dos premis en festivals als Balcans per les seves obres, una d’elles sobre la immigració.

És més, hi ha motius per pensar que la campanya d’intimidació ja comença a escampar-se. La cantant Natassa Bofiliou ha dit que la presència d’Aurora Daurada a la ciutat ha afectat les seves decisions de fer concerts. Vasiliou diu que li consta (encara que sense més dades) que el jurat del festival de cinema a Tessalònica celebrat la setmana passada es va negar a incloure una pel·lícula de contingut provocador per por d’una repetició de les escenes davant del teatre Hytirio. A l’estiu, un blogaire de 27 anys va ser detingut per la policia després de fer una sèrie de caricatures satíriques sobre un monjo ortodox. Ha transcendit també que la televisió estatal ha tallat un petó entre homes a la sèrie britànica Downtown Abbey, emesa a Grècia,

Vasiliou diu que tornaran a fer l’obra si se l’absol en el judici per blasfèmia que tindrà lloc al gener o febrer. Mentrestant, s’està plantejant escriure una obra sobre un pare i el seu fill: “El pare serà emigrant grec dels setanta; el fill, un membre d’Aurora Daurada”.

26-XI-12, A. Robinson, lavanguardia