Espanya cañí -36: usos de, i abusos a, l’Administració Municipal

L´actitud de l´alcaldessa de Manilva, que restava importància en un recent ple al fet que un treballador municipal vinculat a Esquerra Unida hagués abonat fins a 3.400 euros amb la targeta Visa municipal en combustible per al seu vehicle particular, acabarà en els tribunals. El portaveu del PP a l´Ajuntament de Manilva, Francisco Miguel Álvarez, ha anunciat que denunciarà en els propers dies a l´empleat i a la regidora en els jutjats de Estepona, per un presumpte delicte de malversació de fons públics.

L´alcaldessa, Antonia Muñoz, reconeixia els fets en una sessió plenària celebrada el passat 5 de gener, en la qual li van preguntar per l´ocorregut successivament el portaveu del PP, Francisco Miguel Álvarez, i l´edil del PSOE Manuel Alejandro Gil.

En el citat ple, Muñoz va admetre que el treballador havia usat la Visa municipal per assortir-se de gasolina, però ho va justificar assegurant que es tracta d´un fet "habitual" a l´Ajuntament que "moltes persones" no ja només tirin gasolina, sinó que sostreguin "el pot de pintura, o la màquina calculadora, o l´ordinador o la màquina fotogràfica, etcètera de l´ús públic".

La regidora va indicar que havia tingut també notícies que els bidons de pintura utilitzats a l´Ajuntament "havien servit per pintar moltes coses", com a façanes de veïns del municipi, i va censurar l´actitud dels treballadors municipals que es portaven estris o material sense dir-ho.

Muñoz va assegurar als edils de l´oposició que s´havien pres ja mesures i que el treballador havia retornat al Consistori els diners mals empleat en gasolina, si ben el portaveu del PP va assegurar ahir a EL MUNDO de Màlaga que això "no és suficient". Segons l´edil, "de l´ocorregut poden derivar-se responsabilitats, fins i tot penals", per la qual cosa després de recaptar informació detallada de la Intervenció municipal acudiran als jutjats a denunciar els fets.

"El treballador segueix en el seu lloc amb absoluta normalitat, i utilitza els cotxes del parc mòbil municipal", va referir el portaveu popular, per qui "no és admissible que l´equip de govern no faci gens davant uns fets increïbles". Álvarez va recordar que l´Ajuntament de Manilva té una vintena de càrrecs de confiança, la qual cosa ho converteix en el Consistori d´Espanya amb el major percentatge d´aquests càrrecs en relació amb la població del municipi. "Fins ara havien donat mostres de la seva incompetència; el que no sabíem era la poca vergonya que tenien", va agregar.

Per la seva banda el portaveu del PSOE a l´Ajuntament de Manilva, Salvador Zotano, va informar a aquest diari que el seu grup ha sol·licitat la creació d´una comissió d´investigació per depurar els fets, protagonitzats per un empleat municipal que ha concorregut diverses vegades en candidatures d´Esquerra Unida, i que en l´actualitat exerceix com a responsable dels Bombers en el municipi, la qual cosa li habilita per conduir un vehicle dels assignats a Protecció Civil.

El PSOE va demanar a l´alcaldessa tota la informació relativa a l´ocorregut després d´escoltar dels seus llavis en el ple la confirmació del que fins llavors era només un rumor. No obstant això, segons Zotano, han transcorregut les setmanes sense que se´ls hagi lliurat la documentació sol·licitada. Per això el grup socialista ha demanat per escrit per registre d´entrada de l´Ajuntament l´inici d´una comissió d´investigació, i ha avançat que de no aclarir-se l´ocorregut posarà el cas en mans de la Fiscalia.

En les imatges del ple del passat 5 de gener, difoses el dimarts a través de la web d´EL MUNDO de Màlaga, l´alcaldessa explicava que era habitual que els veïns i empleats municipals utilitzessin material de l´Ajuntament, i relatava fins i tot el succés ocorregut quan la regidor de Festes va adquirir un miler de cadires i una vintena de taules per al berenar dels pensionistes. El Dia del Bolillo, segons va recordar Muñoz, el personal de l´Ajuntament va haver d´anar a recuperar les cadires, escampades en habitatges i locals particulars del municipi. "A un regidor no li agrada haver d´anar a recollir-les a un camp o una casa particular", va agregar.

"Que un veí necessita alguna cosa per fer una comunió, una festa o un aniversari, que ho demani. Se li fa un paper, i se li deixa, i després ho retorna, i no passa gens, però d´1.000 cadires, que es perdin 800, no. Perquè això ho paguem entre tots", va afegir sense immutar-se.

Per Zotano aquests successos són molt greus. "No es poden comprar 1.000 cadires i que desapareguin 800. Aquí hi ha un embolic gros", va dir.

25-I-12, M.S. Esparza, elmundo