(desnonaments:) "El que passa aquí no passa a cap altre país", jutge José María Fernández Seijo

Va anar davant el Tribunal de Justícia de la Unió Europa, arran de la demanda d’un veí que havia estat desnonat el 2010 abans que se celebrés el judici, per preguntar si el sistema espanyol garantia el dret dels ciutadans. I la resposta que va rebre fa uns dies i que encara no és definitiva en espera de la sentència, és que la normativa espanyola és abusiva, una cosa que ja sabia el jutge José María Fernández Seijo: la norma és del 1909, per la qual cosa el desequilibri és molt gran. "Permet davant l’impagament d’un habitatge adquirit mitjançant préstec que se’n produeixi l’alçament independentment del procés judicial. Per això el jutge no té possibilitats de fer-hi res i, menys encara, el consumidor”, explica.

El jutge mercantil de Barcelona insisteix que el sistema espanyol és “deficient”, una cosa que ratifiquen la resta de països europeus, la mateixa CE i el fiscal del Tribunal de Justícia en les respostes a la seva consulta: “El que passa aquí no passa a cap altre país. El consumidor està desprotegit i el jutge no pot fer-hi res. I per això, o ho arregla el poder executiu espanyol o serà Brussel·les la que se n’encarregarà. Cal modificar la norma perquè el jutge pugui suspendre les execucions hipotecàries o no admetre-les. Cal que els jutges tinguin competències per adoptar mesures”.

Fernández Seijo diu que Espanya és un país que no protegeix els consumidors com s’ha de fer, no només en aquesta matèria, sinó en altres com la compravenda a termini o l’accés al crèdit. “Hauríem d’haver adoptat la directiva comunitària el 1995 i no s’ha fet”.

12-XI-12, C. López, lavanguardia