Kostas Vaxevanis: la llibertat defraudada
Que a un Estat de dret com Grècia, que a més a més és membre de la Unió Europea, un periodista sigui arrestat a instàncies del Govern per considerar-lo una mosca collonera, demostra que els mals del país no són només econòmics, sinó de qualitat democràtica. El periodista és Kostas Vaxevanis, que acaba de divulgar a la revista Hot Doc una llista de 2.059 noms de ciutadans grecs, possibles evasores fiscals, que són titulars d'un compte bancari a la sucursal HSBC de Ginebra. El dijous s'enfrontarà a un tribunal que pot condemnar-lo a dos anys de presó per revelació de dades confidencials.
El document revela noms d'alts càrrecs del Ministeri d'Economia, consellers del Govern, polítics (dos de la governamental Nova Democràcia), naviliers, empresaris i professionals que haurien evadit capitals. Aquesta llista va ser lliurada per Christine Lagarde, llavors ministra d'Economia francesa, al seu homòleg grec fa dos anys. Aquesta es nodria de dades de 130.000 comptes bancaris filtrats per un treballador d'HSBC, que va ser més tard detingut a Barcelona, i incloïa informació relativa també a ciutadans espanyols i italians. Sorprèn que el Govern hel·lè no comprovés les responsabilitats dels presumptes defraudadores fiscals i que la llista quedés als llimbs d'un despatx oficial. És evident que l'aparició en la mateixa de personalitats molt influents va poder portar a no actuar contra ells, la qual cosa podria ser considerat un delicte d'encobriment.
La llista de Lagarde va arribar a les mans del periodista en un sobre anònim i amb una nota on es llegia que només pretenia "netejar la brutícia" d'un sistema corrupte. Després de comprovar la seva autenticitat, la va publicar a la seva revista. De fet, Grècia és l'únic país que no ha utilitzat aquesta documentació obtinguda per l'empleat infidel d'HSBC per a investigar a possibles evasores.
Grècia es juga el poc prestigi que com a país li queda en aquest fosc episodi. Pretendre empresonar a un periodista per revelar noms de gent que han contribuït a arruïnar el país, en lloc de fer-ho amb aquells que han evadit capitals, és una sinistra paradoxa. O no tant, perquè la notícia de la detenció de Vaxevanis ha ocupat ampli espai en els mitjans de comunicació de tot el món, però pràcticament ha estat silenciada a les agències i les televisions gregues. El país es juga la seva credibilitat -la poca que li resta- en aquest assumpte que no té volta de fulla.
31-X-12, Màrius Carol, lavanguardia