Espanya cañí -77: crear una empresa a Espanya és més difícil que a Albània o Zàmbia

- dossier Espanya cañí 

"Espanya es manté en la posició 44 entre els 185 països que formen el rànquing mundial dels estats que ofereixen majors facilitats per fer negocis, segons reflecteix l'informe 'Doing Business 2013', elaborat pel Banc Mundial i que examina les regulacions que afavoreixen o perjudiquen l'activitat empresarial.

D'aquesta manera, Espanya se situa just per darrere de Perú (43), Bahrain (42) i Puerto Rico (41) i per davant de Colòmbia (45) i Eslovàquia (46) a l'hora de valorar les facilitats per fer negocis.

Entre els països de la zona euro, Espanya apareix en desenosegona posició, només per davant d'Eslovàquia (46), Luxemburg (56), Itàlia (73), Grècia (78) i Malta (102).

En la classificació d'aquest any, cap país de l'eurozona aconsegueix situar-se entre les deu primeres posicions a nivell mundial, ja que Finlàndia ocupa el lloc 11, per davant d'Irlanda (15) i Alemanya (20).

Des de 2005, d'acord a l'informe començat a elaborar fa 10 anys, el temps mitjà requerit per crear un negoci ha disminuït de 50 a 30 dies a tot el món.

L'organisme va destacar, així mateix, els "esforços per part de les economies europees amb dificultats fiscals" per millorar les regulacions i establir "bases sòlides de creixement", amb Portugal en el lloc 30, França en el 34 i Espanya en el 44.

No obstant això, és especialment significatiu els assoliments dels països en vies de desenvolupament, on el temps per obrir un negoci s'ha reduït a la meitat, igual que el necessari per transferir una propietat, que s'ha retallat de 90 a 55 dies.

Espanya, en el 136 a l'hora crear una empresa

L'informe del Banc Mundial ressalta que Espanya ha introduït reformes encaminades a agilitar les importacions, mitjançant la introducció de declaracions electròniques i millores en la informació de duanes, així com en el procés per regular les insolvències.

Així i tot, l'informe apunta que el procés de creació d'una empresa a Espanya requereix 10 passos i un termini de 28 dies, la qual cosa situa al país en el lloc 136 dels 185 analitzats, per darrere de països com Albània (62) o Zàmbia (74).

Singapur repeteix com el país amb majors facilitats

En termes generals, Singapur ha tornat a ocupar la primera posició en el rànquing de països on és més fàcil fer negocis, per davant d'Hong Kong, Nova Zelanda, Estats Units i Dinamarca, que mantenen els llocs de privilegi de l'informe anterior.

Així mateix, Noruega continua en el sisè lloc, per davant de Regne Unit, Corea del Sud i Geòrgia, mentre Austràlia tanca les deu primeres posicions, en les quals no aconsegueix col·locar-se cap país de l'eurozona.

Per contra, la República Centreafricana se situa en última posició dels 185 països analitzats, per darrere de Txad (184), la República del Congo (183), Eritrea (182) i la República Democràtica del Congo (181).

23-X-12, ep, elmundo

Segons el Banc Mundial i el seu informe Doing Business 2013, crear una empresa a Espanya és més difícil que fer-ho a Afganistan, a Albània, a Burundi, a Iran, a Kosovo, a Kenya, al Marroc, a Nepal, a Nicaragua, a Rwanda, a Senegal, a Tanzània, en el Iemen i fins i tot que a Zàmbia. A Espanya es requereixen 10 tràmits i 28 dies, un cost equivalent al 4,7% de la renda per habitant i un capital mínim que representa un 13,2% d'aquesta mateixa renda per habitant.

24-X-12, S. Sostres, elmundo