Espanya cañí -73: el secret dels comptes del concert econòmic basconavarrès

- dossier Espanya cañí

En un moment donat, Patxi López va abaixar la veu. Març del 2005. El secretari general dels socialistes bascos havia convocat un grup de periodistes a Sant Sebastià per comentar les imminents eleccions al Parlament de Vitòria. Un d'aquests restaurants d'abans, a la primera planta d'un edifici del barri antic. Crec-crec de la fusta en pujar els esglaons. En un lloc tan acollidor, Patxi es va sincerar, abaixant una mica el to de la veu: "Bé, en realitat, l'últim any, Euskadi va tenir un balanç fiscal positiu. Vam rebre diners de l'Estat".

Pamplona, maig del 2007. Camí del cafè Iruña, en creuar la plaça dels Furs, un dirigent va abaixar la veu. El diputat m'estava explicant que el monument que presideix la plaça va ser aixecat per subscripció popular per commemorar la revolta contra la gamazada. Entre el 1893 i el 1894, Germán Gamazo, ministre d'Hisenda del cinquè Govern Sagasta, va intentar suprimir el règim fiscal foral, mitjançant una unificació nacional de contribucions i impostos. L'aixecament popular va ser especialment intens a Navarra i el general Martínez Campos va aconsellar a la reina regent Maria Cristina que fes marxa enrere, davant del risc d'un nou alçament carlí. "Visquin les quatre províncies / que sempre han estat unides / i mai s'apartaran / encara que Gamazo ho digui", cantaven uns versos populars de l'època. Mentre admirava el monument als Furs, li vaig preguntar al meu acompanyant com es calcula el conveni navarrès. El diputat va abaixar sobtadament el volum de la veu i em va respondre: "Miri, això és molt complicat d'explicar...".

Bilbao, febrer del 2009. Faltaven poques setmanes per les eleccions que podien suposar el fracàs del lehendakari Juan José Ibarretxe i em vaig dirigir a la seu del Partit Socialista d'Euskadi per escoltar l'opinió dels possibles vencedors. Em van rebre Patxi López i Rodolfo Ares, llavors secretari d'organització del partit. En un moment donat, López va tornar a abaixar la veu. Estàvem parlant dels núvols negres a l'horitzó econòmic -la crisi que José Luis Rodríguez Zapatero encara es negava a reconèixer- i el secretari general va dir el següent, amb un murmuri: "Sort tenim que la caixa és plena. El País Basc disposa d'un matalàs de 3.500 milions per parar el primer cop".

Un bon coixí de seguretat nodrit per la bona gestió de la llavors consellera basca d'Economia, Idoia Zenazurrabeitia (PNB), més coneguda a Bilbao com la Verge del Puny. Abans de repassar els números, un reconeixement ha de quedar clar: els bascos han gestionat bé els seus recursos. Gaudeixen d'una situació de privilegi; l'únic privilegi realment existent a Espanya. Conformen amb Navarra un avantatjós clúster confederal. I el gestionen bé. En els últims anys no només no han aportat res al comú espanyol, sinó que han rebut diners de l'Estat. Són la primera comunitat en renda per càpita (31.288 euros per habitant, un 34,5% superior a la mitjana espanyola, segons dades referides a l'any 2011 de l'Institut Nacional d'Estadística) i han administrat molt bé el seu avantatge. La consellera Zenazurrabeitia no va sortir de festa i va deixar la caixa plena.

Un recent informe de Javier Vicente Matilla, inspector de l'Agència Tributària, publicat en el número 142 de la revista Crónica Tributaria, calcula que les altres comunitats autònomes han subvencionat el País Basc amb 1.820 milions d'euros anuals gràcies a una sobrevalorada estimació dels recursos que li corresponen de la recaptació de l'IVA segons els seus índexs de consum.

El nus de la qüestió no és en el règim foral, reconegut per la disposició addicional primera de la Constitució espanyola. El concert és el mètode: les tres hisendes basques recapten bona part dels impostos i després passen comptes amb l'Estat. A Navarra n'hi diuen conveni. La clau d'un dels secrets més ben guardats a Madrid és en el sistema de càlcul de la quota. El famós cupo. Una sobrevaloració de paràmetres, en anys de bonança, condueix al saldo positiu. Un balanç sens dubte sorprenent per a qualsevol observador interessat en les actuals passions hispàniques. Un cronista estranger ho resumiria així: com a conseqüència de l'armistici de les guerres carlines del segle XIX, el País Basc i Navarra, avui les dues comunitats més riques d'Espanya, no aporten res a la caixa comuna, mentre la resta del país es baralla amb molt mal humor sobre el repartiment dels esforços. Els sistemes de càlcul són difícils de desxifrar, però alguns estudis recents assenyalen que els dos territoris han estat subvencionats. Espanya és un galimaties molt difícil d'entendre.

Tot això explica que el Partit Nacionalista Basc contempli la revolta catalana amb una gran inquietud i preocupació. I afegeixo, en veu baixa: Alemanya vol una gamazaden: una progressiva homogeneïtzació fiscal de la Unió. Raó per la qual, el secretari d'Estat Antonio Beteta va prometre recentment a Bilbao que el Govern del Partit Popular treballarà a fons per protegir l'especificitat fiscal del País Basc i Navarra.

23-IX-12, Enric Juliana, lavanguardia