Espanya cañí -68: (irresponsable) gestió de (la) merda

- dossier Espanya cañí

L'alcalde de Bèlgida, Diego Ibáñez, ha denunciat a les Províncies, la passivitat del Consell davant la retirada d'un abocador il·legal situat en la localitat.

Segons explica Ibáñez, «en 1991 una empresa va muntar una planta de reciclatge i tractament de vidre que va funcionar bé fins a 2006-2007 quan es va començar a emmagatzemar tot tipus de residus», convertint-se en un «abocador de residus», tal com assegura l'alcalde.

L'any 2009, continua Ibáñez, «l'antic govern va demanar clausurar-ho però el propietari no va fer cas pel que es va donar part a la Conselleria de Medi ambient», ja que segons apunta l'alcalde, «es tracta d'un delicte mitjà ambiental» i la Conselleria «diu que queda tot a les seves mans».

Al febrer de 2010 «el Consell va tornar a escriure al propietari donant-li un termini ja que sinó iniciaria un expedient sancionador» i ho va tornar a fer de nou al juny de 2011 quan va demanar «que es clausurés o que ho executaria subsidiàriament».

El passat mes d'abril es va produir un incendi en un barranc proper a aquest abocador, a uns 20 metres d'algunes cases del poble, apunta Ibáñez, que va estar desprenent fum durant vuit dies.

Davant aquesta situació, explica l'alcalde, els veïns estan molt «alterats» pel que «vaig mantenir una reunió amb la secretària autonòmica perquè ens donin una solució» obtenint com a resposta que, «és responsabilitat de l'Ajuntament».

Ibáñez explica que «vaig sortir de la reunió amb una sensació d'impotència» ja que el poble «no es pot permetre el que suposa retirar» aquest abocador i «els residus segueixen aquí». De fet, des de vuit dies després que es produís l'incendi fins ara «he cridat tres vegades als bombers, l'última dissabte passat perquè segueix sortint fum» que pot provoqués que el foc es reavivi, a més «hi ha rosegadors i males olors».

Segons l'alcalde, «el propietari de la planta va a la seva i no ha fet cas a ningú» i «el que vull és que la Conselleria acabi l'expedient per esmenar el que s'ha fet il·legalment, i l'única manera és retirar-ho». En la reunió mantinguda «el Consell em va dir que li enviaria una altra carta per iniciar l'expedient sancionador però, al meu semblar, la solució no és enviar més cartes sinó actuar».

Ibáñez recorda que «desconeixia l'assumpte quan vaig entrar com a alcalde però van venir a queixar-se veïns amb parcel·les confrontants a la seva i vaig cridar al Seprona, encara que em van demanar que els cridés quan estigués 'in fraganti'».

En aquest sentit l'alcalde apunta que el propietari de la planta, «ha envoltat el solar amb xiprers i fa munts d'escombraries, que provenen de fàbriques, obres... i els tapa amb vidre» a més «treballava de nit»

El primer edil conclou que «anem a lluitar per veure com ens llevem aquest problema de damunt».

27-VI-12, A. Vicente, lasprovincias