el Parlament Europeu rebutja ACTA (Acord Internacional contra la Falsificació i la Pirateria)

El ple del Parlament Europeu va tombar ahir amb una àmplia majoria l’acord internacional contra la falsificació i la pirateria (ACTA) pels seus dubtes sobre l’efectivitat d’aquest tractat i per respecte als drets dels usuaris d’internet. El vot es produeix després que fins a quatre comissions europarlamentàries hagin recomanat rebutjar l’acord i que la Comissió Europea hagi recorregut al Tribunal de Justícia de la UE (TUE) per buscar-ne l’aval, davant la pressió social per les crítiques d’usuaris d’internet i 2,5 milions de firmes que van portar una queixa davant el Parlament Europeu.

Amb aquest veto (478 vots en contra, 39 a favor i 165 abstencions), l’acord ACTA no es podrà aplicar a la UE i es mantindran les normes exigents en matèria de lluita contra la falsificació i la pirateria. Si Brussel·les en vol continuar reforçant les regles, haurà de buscar nous instruments o renegociar l’acord amb els seus socis internacionals tenint en compte les exigències de l’Eurocambra.

Al debat previ al vot, dimarts a Estrasburg (França), tots els grups polítics excepte el Partit Popular Europeu (PPE) es van pronunciar en contra del text per diverses raons. Els populars europeus i el comissari de Comerç, Karel de Gucht, van defensar la necessitat d’un acord internacional per protegir la propietat intel·lectual i combatre la pirateria i van demanar a l’Eurocambra ajornar el vot fins que es conegués la decisió del TUE, una cosa que no han aconseguit...

Una vegada coneguda l’opinió del tribunal, la CE té previst consultar els seus socis internacionals per veure “com es pot avançar” en l’assumpte de la propietat intel·lectual. L’acord ACTA ha estat negociat pels vint-i-set països de la UE, els Estats Units, el Canadà, Mèxic, Suïssa, el Marroc, el Japó, Corea del Sud, Singapur, Austràlia i Nova Zelanda. Perquè entri en vigor necessita la ratificació de sis països com a mínim. En el cas europeu, l’aplicació ha quedat frenada en sec amb el no de l’Eurocambra, que ahir el va rebutjar per una majoria tan àmplia que no hi caben matisacions.

5-VII-12, agcs, lavanguardia