quart aniversari de la Directiva Europea de Retorn

Esperant que sigui del vostre interès, us fem arribar el posicionament de SOS Racisme Catalunya, en el quart aniversari de la Directiva Europea de Retorn.

Per qualsevol qüestió podeu contactar amb nosaltres:

933010597 o al 692632054

Nota de Premsa

LAMENTEM L'ANIVERSARI DE LA DIRECTIVA DE LA VERGONYA: 4 ANYS DE LEGITIMAR LA VULNERACIÓ DELS DRETS HUMANS A EUROPA

El 18 de juny del 2008, els 27 països de la Unió Europea van aprovar la Directiva Europea de Retorn que regula l'expulsió per a persones estrangeres en situació administrativa irregular, més coneguda com a “Directiva de la Vergonya” ja que suposa un greu retrocés en el respecte dels Drets Humans a Europa. És un instrument que reforça la idea d'una Europa-fortalesa la qual, tot i presentar-se com la unió d'estats defensors i garants de llibertats i de drets, construeix polítiques comuns de persecució i d'expulsió de persones immigrades sense papers, reduïnt les seves garanties legals i els seus Drets Humans.

Una de les vulneracions de Drets Humans que la Directiva de la Vergonya legitima és l’existència dels Centres d’Internament per a persones Estrangeres (CIEs), una lacra en un estat democràtic i de dret, ja que signifiquen la privació de llibertat de fins a 60 dies a persones immigrades que no han comès delicte i que, per aquest motiu, no es poden acollir a cap dels drets que assiteixen a un pres penitenciari. D’entrada, no poden avisar a les famílies i amistats de la seva detenció immediata perquè se’ls hi confisquen els mòbils..

L’existència dels CIEs representa una de les mostres més greus de racisme institucional. Té unes víctimes concretes, però ens afecta a tots i totes perquè un retrocés en el compliment dels Drets Humans qüestiona en profunditat la qualitat democràtica de les nostres societats.

És per tot això que, en aquest quart aniversari i un cop més, des de SOS Racisme DENUNCIEM:

-       La Directiva de la Vergonya i el caràcter repressiu i xenòfob que tenen les polítiques migratòries arreu d’Europa i, en concret, en el nostre país.

-       L’existència dels CIEs i les vulneracions de Drets Humans que hi tenen lloc, així com les condicions que pateixen les persones retingudes i la seva situació de total indefensió davant de tractes abusius i arbitraris. La por a veure agreujada la seva situació impedeix a moltes víctimes denunciar les vulneracions de drets que pateixen.

-       El caràcter racista de les redades que realitzen els cossos de seguretat per tal de fer les corresponents detencions.

-       El secretisme que envolta els CIEs, que ha afavorit fins ara la impunitat per vulneracions de drets i ha impedit l'accés tant d’agents socials com de defensors de Drets Humans. En concret a Barcelona, l'existencia des del 2006 del CIE de la Zona Franca és desconeguda fins i tot per la majoria de persones que hi viuen a prop.

-       La hipocresia amb què s'està elaborant un reglament, pendent des del 2008, que està molt lluny de donar les garanties jurídiques i humanitàries per als detinguts tal com, en teoria, hauria de fer.

I EXIGIM:

-       La retirada de la Directiva de la Vergonya.

-       El tancament dels CIES.

-       El respecte dels Drets Humans a Europa i a Catalunya.

Fem una crida a institucions, associacions, entitats, mitjans de comunicació i a tota la ciutadania perquè es posicionin en un front comú en contra dels Centres d’Internament per a persones estrangeres i en defensa dels Drets Humans. No podem aturar-nos en la lluita contra aquesta greu, injusta i inacceptable realitat fins aconseguir el seu tancament.

SOS Racisme Catalunya

Barcelona, 18 de  juny de 2012