Espanya cañí -60: Ana Botella i Esperanza Aguirre juren bandera al capdavant de centenars de civils

- dossier Espanya cañí

A la Comunitat de Madrid no tenia lloc una jura de bandera de civils en un lloc públic des de 1982, quan es va celebrar a la Plaça Major de la capital. Aquest dissabte l'alcaldessa, Ana Botella, i la presidenta madrilenya, Esperanza Aguirre, van participar com “jurandos” en l'acte en el que 372 civils van besar la bandera, a la Plaça d'Orient, on els franquistes acostumaven a ovacionar al dictador Franco.

video selecció millors moments, 1'34''

“¡Españoles! ¿Juráis o prometéis por vuestra conciencia y honor guardar la Constitución como norma fundamental del Estado, con lealtad al Rey y si fuera preciso entregar vuestra vida en defensa de España”? “¡Si lo hacemos!”. Aquest va ser el jurament fet pels civils en la cerimònia. Es tracta d'una fórmula modificada del que diuen els militars abans de convertir-se en soldats professionals.

Per als homes, l'Exèrcit presenta l'acte com la “renovació” dels vots a la bandera en la seva etapa militar, mentre que per a les dones és un acte voluntari “d'adhesió i respecte”. Des del passat 2 de juny, Dia de les Forces Armades, han estat centenars els civils que han jurat bandera en diverses poblacions espanyoles.

Aguirre i Botella, al capdavant
En un acte amb olor a naftalina a Madrid, Botella i Aguirre van encapçalar el recorregut fins a la bandera que també van besar. Els 372 civils havien sol·licitat fer la jura de bandera voluntàriament a través de la pàgina web de l'Exèrcit, informa EFE.

Morenés va presidir la jura al País Basc
A Biscaia, en presència del ministre de Defensa, Pedro Morenés, 172 civils -108 dones i 64 dones- van jurar també la bandera a la caserna de l'Exèrcit de Soietxe, a Mungia, amb el mateix jurament...

El titular de Defensa va subratllar que aquesta mena d'actes té importància “a qualsevol part d'Espanya” i va afegir que s'havia “emocionat” en veure a amics seus anant a “jurar bandera”.

Primer any massiu
Encara que cada quatre anys, el ministeri de Defensa obre normalment les portes de l'aquarterament de Soietxe per als civils que vulguin realitzar la jura, fins ara l'habitual és que solament acudissin familiars i amics de la tropa. Segons Elcorreo.com, que va recollir testimoniatge dels assistents a la cerimònia, aquest és el primer any “massiu”.

Barberá i García-Margallo van jurar la bandera a València
Al maig, van ser el ministre d'Afers exteriors i de Cooperació, José Manuel García-Margallo, i l'alcaldessa de València, Rita Barberá, els qui van jurar bandera a la caserna de Sant Joan de Ribera de València, al costat de 448 civils.

17-VI-12, elplural.com