Grècia, d’aquells llots aquest fangar
Ho va dir més clar que ningú Nicolas Sarkozy el passat octubre: l'ingrés de Grècia a l'euro "va ser un error". Encara que ningú li va llevar la raó al llavors president francès, la seva afirmació va aixecar certa revolada. És evident que Atenes va comptar amb moltes complicitats per colar-se a l'euro a l'últim minut i maquillar les seves estadístiques durant una dècada sense que ningú li aixequés la veu, però en molts moments va ser París qui més la va ajudar a incorporar-se a la Comunitat Econòmica Europea (CEE).
Padrins en va tenir molts, encara que ara tots s'hagin donat a la fugida. Però només un líder europeu va tenir el títol de padrí de Grècia i va ser Valéry Giscard d'Estaing, homenatjat fins fa pocs anys pels seus innombrables serveis a la pàtria hel·lènica. Expliquen les cròniques de l'època que el llavors president francès tenia motius de tota mena per impulsar com va impulsar l'accés d'Atenes a la CEE.
En primer lloc, raons personals, perquè era amic íntim del polític conservador Konstantinos Karamanlís (oncle de Kostas, el que va ser primer ministre entre el 2004 i el 2008), a qui havia conegut durant els seus anys d'exili voluntari a París. Giscard li va prestar el seu avió oficial per volar de retorn a Atenes quan va caure la dictadura dels coronels, en 1974. Poc després, Karamanlís es convertia en el primer ministre de la Tercera República Hel·lènica.
Només quatre anys després, mentre els governs d'Espanya i Portugal sofrien contínues travetes de Giscard per avançar en els seus respectius processos d'adhesió, Grècia els va prendre la davantera i Brussel·les va donar per tancades les negociacions d'adhesió. En 1981 Grècia feia la seva entrada triomfal en la CEE, mentre als veïns ibèrics els tocava esperar cinc anys més i batre's en una dura negociació agrícola amb França. Per Giscard hi havia un important component romàntic a completar el club europeu fundat amb Alemanya amb el país bressol de la democràcia. I un altre estratègic: li permetia frenar qualsevol temptativa de Turquia per apropar-se al club europeu, una obsessió que no ha abandonat al polític francès.
Ara, rar és el dia que algú no diu a Brussel·les que Grècia "porta 40 anys vivint per sobre de les seves possibilitats" (Olli Rehn, José Manuel Durão Barroso, Van Rompuy...). Però la veritat és que en tot aquest temps ningú es va preocupar massa per la falta d'avanços en la convergència econòmica amb Europa (es calcula que no va començar fins a mitjans norantes, en paral·lel a les esbandides estadístiques). Sí cridava l'atenció la diferència en el grau d'absorció de fons de cohesió comunitaris entre Espanya i Grècia, però s'atribuïa més al bon fer de Felipe González, llavors president del Govern espanyol, que a les mancances gregues.
Per primera vegada, el procés de convergència per ingressar en l'euro va posar de manifest a nivell europeu els problemes grecs amb el dèficit. Per molts padrins que tingués a Europa (Alemanya, Itàlia i França són els seus principals socis comercials) no va haver-hi manera de ficar-la en la primera fornada de països, en 1999. Miraculosament, dos anys després, el seu dèficit s'havia reduït a la meitat, fins a un modest 2% (el límit estava en el 3%) i en l'últim minut es va incorporar a la zona euro. Així va poder dir adéu al dracma al mateix temps que altres 11 països renunciaven a les seves respectives divises per adoptar l'euro.
Dos anys després, es va destapar l'engany. El dèficit públic, en el moment d'entrar, era el doble del declarat. De fet, les dades de l'economia grega havien estat incorrectes des de 1997, i maquillades a consciència pels enginyers financers de Goldman Sachs per aconseguir entrar a l'euro (va ser una pràctica al límit de la llei però no exclusiva de Grècia) sense que ningú digués res. Cert que de vegades col·locaven un asterisc al costat d'una xifra de dèficit o deute dubtós perquè aquestes dades mai arribaven a temps a Brussel·les i de vegades es passaven per telèfon! des d'Atenes. Però a la taula del Consell, on s'asseuen els ministres i els caps de Govern, tot es perdonava.
Tampoc a ningú se li ocorria censurar que Grècia tingués la major despesa en Defensa de la UE (al voltant d'un 3% del PIB, enfront de l'1,1% d'Espanya) o que adquirís tecnologia armamentística que després era incapaç de mantenir. Alemanya, França i EUA són els seus principals proveïdors. I, com ha denunciat en diverses ocasions l'eurodiputat francès Daniel Cohn-Bendit, la crisi no ha alterat la importància d'aquesta partida de despesa, justificat per la presumpta amenaça que planteja la proximitat de Turquia.
L'empipament amb Atenes va durar poc, però les pràctiques fraudulentes en les seves mal anomenats serveis estadístics van continuar. Sobre el paper, el dèficit públic rondava sempre el límit legal del 3%. En realitat, com es va saber a la fi de l'any 2009, quan la mentida ja era insostenible, s'havia disparat fins al 13%.
La sequera del crèdit va posar fi a l'arribada de capital europeu a Atenes i es va acabar el autoengany col·lectiu en què s'havien embarcat diverses generacions de polítics grecs (alternant-se en el poder famílies i partits, Pasok i Nova Democràcia, Papandreu i Karamanlís) amb l'aquiescència de diverses fornades de polítics europeus, encara que ara tots es portin s'en facin creus.
Quan el cap de govern Yorgos Papandreu (líder del Pasok, fill i nét de primers ministres) va admetre les dimensions de l'engany i va llançar un SOS a Europa es va trobar totalment aïllat. Només va obtenir un primer salvavides en forma de préstec (el primer rescat d'un país de la zona euro) quan va quedar clar que la situació plantejava un risc per a l'estabilitat de l'euro. Dos anys després, la cosa que està en joc és ja la seva supervivència.
És significatiu del rancor que ara existeix a Europa cap als polítics grecs que fins i tot el seu padrí Giscard ha plantejat que el país abandoni l'euro, pel seu bé i el de la resta de països (avui dia pocs pensen que pugui ajudar a l'euro deixar pel camí a un dels seus socis, perquè qui vindrà al darrere?). "És l'elecció de Grècia", va dir Giscard a la fi de l'any passat. En realitat, la decisió està sobretot en mans de la resta de països: ells són els que tenen capacitat per expulsar-la de l'eurozona, tallant la seva assistència financera o negant liquiditat als seus trontollosos bancs. Ser el bressol de la democràcia cotitza aquests dies a la baixa.
14-VI-12, B. Navarro, lavanguardia