Espanya cañí -59: llei que permet la usurpació de patrimoni per part de l’Esglèsia catòlica

- dossier Espanya cañí

La Mesquita de Còrdova va ser construida entre els anys 780 i 785 per Abd-el Rahman Ir. Dotze segles després, el 2 de març de 2006, l'Església Catòlica va inscriure l'immoble a nom seu al registre de la propietat número quatre de Còrdova: tom 2381, llibre 155, foli 198. El tràmit costà tan sols 30 euros.

Aquest robatori va ser possible gràcies a dos miracles.
 
El primer, que José María Aznar canvià la llei hipotecària el 1998 per permetre a l'Església d'apropiar-se edificis de domini públic, encara que siguen patrimoni de tots els espanyols: n'hi ha prou amb què el senyor bisbe doni fe i certifiqui que pertanyen a l'Església, sense que calga cap notari.
 
El segon miracle, que disposar d'un edifici de 23.400 metres en ple centre de Còrdova li surti de franc a l'Església: no paga l'IBI ni tampoc assumeix les despeses de conservació.

L'entrada a la Mesquita de Còrdova costa 8 euros per persona; a l'any percep més d'un milió de visitants. No et donen factura i és dubtós que els diners recaptats pagui impostos: es consideren com un donatiu i, com a tal, estan exempts de tributació.
 
El bisbat de Còrdova disposa de la Mesquita tal i com li ve de gust. També decideix qui hi pot treballar com a guia i qui no. No és estrany que hi hagi dies en què se'n tanqui l'accés als turistes perquè hi ha, per exemple, una convenció de sacerdots a dins.
 
Tanmateix, les despeses de restauració i conservació no les paga l'Església: les PAGA l'Estat.
 
Des del 1998, l'Església ha inscrit a nom seu centenars d'edificis, molts dels quals finançats pels veïns de cada poble o ciutat.
 
Zapatero no va canviar la llei en vuit anys.
Rubalcaba va prometre reformar-la en el seu programa electoral.
 
És improbable que aquest abús sigui eliminat pel PP però, amb una mica de sort, potser la Unió Europea obligui el Govern a cobrar l'IBI a l'Església, com ho va fer amb Itàlia. No són pas pocs diners: aquest privilegi (el de no pagar impostos) ens costa 3.000 milions d'euros a l'any.

22-VI-12, internet

Europa Laica condena la usurpación de patrimonio, por parte de la iglesia católica y exige a los poderes públicos que lo impidan. Apoya propuesta modificaci​on Ley Hipotecari​a en Senado

Documento con fecha jueves, 07 de junio de 2012. Publicado el jueves, 07 de junio de 2012.
Autor: Redacción.Fuente: Tercera Información. laicismo.org

Desde Europa Laica dicen apoyar la proposición no de ley que se debatió ayer en el Senado, en la que se solicita la anulación de la potestad otorgada por el Estado a la iglesia católica, que les permite expoliar patrimonio que no les corresponde, a través de la ley Hipotecaria.

El Grupo Parlamentario Entesa pel Progrés de Catalunya, defendió el miércoles día 6 de junio en el Senado una PROPOSICIÓN NO DE LEY DE MODIFICACIÓN DEL ARTÍCULO 206 DE LA ACTUAL LEY HIPOTECARIA, con la finalidad de evitar el “ilegítimo expolio” patrimonial que la iglesia católica viene haciendo desde hace años.

Europa Laica viene denunciando, desde hace años, que la actual Ley Hipotecaria española (originaria de 1948 y que el presidente Aznar en 1998 la modificó para que la iglesia católica se apropiarse de edificios de dominio público) concede a la Iglesia Católica la potestad de inscribir -a su nombre- en los Registros de la Propiedad bienes que no están inscritos a nombre de nadie. A este acto, contemplado en el artículo 206 de la citada ley, se le denomina jurídicamente inmatricular y está provocado un auténtico revuelo en muchos pueblos de nuestro país que han visto como bienes que creían que eran del pueblo o de particulares sin herederos, han pasado a manos de obispados.

La “irregularidad” de esta norma “atenta” contra principios básicos de la Constitución, ya que una entidad privada, como es la iglesia católica, no puede equipararse a un funcionario público.

Esta “irregularidad jurídica”, como lo define Europa Laica, que los poderes ejecutivos y legislativos “no han querido solucionar” hasta ahora, se “merece nuestra más radical condena”. Por lo que “tendremos que ejercer l”as medidas sociales y ciudadanas que “están a nuestro alcance” para, primero intentar modificar la norma lo antes posible, en segundo lugar, impedir más inmatriculaciones y en último lugar, exigir la devolución de estas usurpaciones patrimoniales a la ciudadanía.

A modo de ejemplo, Europa Laica dice que iniciará, en los próximos meses, una Campaña ciudadana, para que la jerarquía católica devuelva la Mezquita de Córdoba, monumento universal expoliado por la iglesia católica a través de, denuncian los laicistas, esta “irregular norma”, así como hacemos una llamada a todos los Ayuntamientos y ciudadanos a que actúen de esta forma, allá donde descubran expolios de esta naturaleza, tal y como viene haciendo, desde hace tiempo, y con mucho rigor la Plataforma de Defensa del Patrimonio Navarro.